SIER OPP 200:  Det økonomiske ruskeværet som i lang tid har herjet Hurtigrutejn ASA, fører nå til at 200 landansatte mister jobben. (Arkivfoto: Marit Hommedal / SCANPIX)
SIER OPP 200: Det økonomiske ruskeværet som i lang tid har herjet Hurtigrutejn ASA, fører nå til at 200 landansatte mister jobben. (Arkivfoto: Marit Hommedal / SCANPIX)Vis mer

Et sjokk at 200 ansatte må gå

119 mill i minus i Hurtigruta.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

De landansatte i Hurtigruten har vært forberedt på store kutt. Men for flere var det likevel et sjokk å få de rene fakta på bordet. 200 ansatte må gå.

- Vi har visst at selskapet skulle spare 150 millioner kroner, og at dette ville føre til mange oppsigelser. Men det er likevel et tung dag. Da omfanget ble klart for oss, reagerte mange med sjokk, sier Randi Heggelund som er hovedtillitsvalgt for de landansatte i Narvik.

Kuttene ble presentert samtidig som det kriserammede selskapet Hurtigruten ASA presenterte et resultat for tredje kvartal som er mye dårligere enn i fjor. Hittil i år har Hurtigruten ASA et resultat før skatt på minus 119,5 millioner kroner, mot 87,5 millioner kroner på plussiden i samme periode i 2007.

Redusere utgifter

Selskapet må derfor redusere kraftig på utgiftene, og satser på å redusere de årlige kostnadene til salg og administrasjon med til sammen 150 millioner kroner innen utgangen av 2009.

«Dette tilsvarer en reduksjon på cirka 35 prosent, og vil føre til at antallet ansatte reduseres med rundt 200», skriver selskapet i sin kvartalsrapport. Hele 120 av disse er ansatt i Hurtigrutens utenlandsorganisasjon, mens 80 må gå i Norge.

I høst har Hurtigruten ASA solgt sin ferje- og hurtigbåtvirksomhet, samt sin eierandel i Nor-Cargo UK. Arbeidet med å selge ut flere virksomheter for å bedre likviditeten vil fortsette i 2009.

Dårlige kvartalstall

Hurtigruten ASA hadde et resultat før skatt på 45,9 millioner kroner i tredje kvartal i år. Dette er en kraftig nedgang fra tilsvarende periode i fjor, da resultatet endte på 136,8 millioner kroner.

I hovedsak skyldes nedgangen lavere passasjertall i sommersesongen og store kostnadsøkninger, skriver selskapet i sin kvartalsrapport.

Salgsinntektene gikk ned fra 944 millioner kroner i tredje kvartal i fjor til 887 millioner kroner i samme periode i år.

Driftsresultatet endte på 121,9 millioner kroner i tredje kvartal, også det en nedgang sammenlignet med fjorårets tredje kvartal, da driftsresultatet var på 185,9 millioner kroner.

Kvartalsresultatet ble møtt med en ytterligere nedgang i aksjekursen på Oslo Børs på 1,5 prosent. Aksjen ble ved 11-tiden onsdag omsatt til en kurs på 5,00 kroner. Det betyr at kursnedgangen på Hurtigruteaksjene hittil i år er på 87,7 prosentpoeng.

(NTB)