DOBBELTROLLE: Frp-statsråd Jon Georg Dale får en krevende jobb under tirsdagens budsjettkonferanse. Han skal både kjempe for midler til samferdsel og til justis som dobbeltminister i regjeringen. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix
DOBBELTROLLE: Frp-statsråd Jon Georg Dale får en krevende jobb under tirsdagens budsjettkonferanse. Han skal både kjempe for midler til samferdsel og til justis som dobbeltminister i regjeringen. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpixVis mer

Jon Georg Dale om siktelsen mot Waras samboer

- Et sjokk for oss alle

Da Jon Georg Dale traff sine gode venn og partikollega Tor Mikkel Wara på Stortinget i går, virket alt som normalt. Så ble alt snudd på hodet.

- Det var et sjokk for oss alle, sier Dale når Dagbladet spør hvordan han reagerte på siktelsen mot Waras samboer.

Tanken om at justisministerens samboer kunne ha noe å gjøre med attentatforsøkene mot parets eiendom, hadde ikke på noe tidspunkt slått ham.

- Nei, og det er politiet som må svare på spørsmål om etterforskningen. Selv er jeg opptatt av to ting: Det ene er hensynet til Tor Mikkel Wara og hans nærmeste. Det andre handler om å skaffe oversikt over sakene som er til behandling i Justisdepartementet, sier Dale.

Blir tatt hånd om

Politiet har foreløpig ikke bedt om nye avhør og fredag kunne Tor Mikkel Wara og samboeren Laila Anita Bertheussen derfor tilbringe tid sammen.

- I dag slapper de av sammen, sier advokat John Christian Elden til Dagens Næringsliv.

Avisa kunne samtidig fortelle at Waras to tidligere arbeidskolleger i First House, de forhenværende statssekretærene Sigbjørn Aanes (H) og Ole Berget (Frp), har tatt fri fra jobben for å være sammen med ham.

- De er gode venner og har tatt ut ferie for å være sammen med en venn. Det er selvfølgelig da ingen som faktureres, sier administrerende direktør Per Høiby i First House.

Aanes og Berget reiste sammen med Wara og to andre First House-rådgivere til Liverpool for å se fotball i helga, samtidig som justisministerens samboer ifølge siktelsen skal ha antent parets bil.

- Ikke annerledes

Torsdag formiddag, bare få timer før Tor Mikkel Wara skulle bli innkalt til Statsministerens kontor og forelagt opplysningen om siktelsen mot samboeren sin, traff han statsrådskollega Jon Georg Dale i Stortinget.

De to hadde en gemyttelig samtale, som ikke dreide seg om attentatforsøkene mot Waras bolig.

- Hva vi snakket om, blir mellom oss. Men jeg opplevde ham ikke som annerledes enn vanlig, sier Dale til Dagbladet.

Et snaut døgn etter møtet i Stortinget har Dale overtatt jobben til sin gode venn og partifelle. I statsråd fredag ble han utnevnt til fungerende justisminister, som den sjette i rekka på like mange år. I tillegg fortsetter han som samferdselsminister.

Hilste på

Fredag traff han ansatte og øvrig politisk ledelse i Justisdepartementet for første gang som ansvarlig statsråd i departementet.

- Jeg har fått en brief om de viktigste sakene. Det er gode politiske staber begge steder, og jeg er trygg på at vi vil evne å ta gode beslutninger i begge departement, sier han.

Tirsdag venter den første store ildprøven på dobbeltminister Dale. Da møtes nemlig regjeringen til den viktigste av de to årlige konferansene om neste års statsbudsjett.

- Vil det merkes på de kommende bevilgningene til justisfeltet at du primært er samferdselsminister?

- Nei, regjeringen fatter sine budsjettvedtak i fellesskap. Hele regjeringen er opptatt av justis og samferdsel, sier han.