Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Et skammelig nei

Odd Einar Dørum må nå sette en verdig sluttstrek i «Utvik Senior»-saken.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

NI FISKERE omkom da fiskebåten «Utvik Senior» ble senket av et ukjent fartøy. Det skjedde utenfor Senja en februarkveld i 1978. Fiskerne var på vei hjem fra fangstfeltene ved Stordjupta. Hvem de skyldige bak forbrytelsen var, vet vi ikke. Det kan ha vært et lasteskip, det kan ha vært en ubåt eller et annet stort militært fartøy. Dette var den kalde krigens farvann, det var NATO-øvelse i området, og et eller annet sted i verden bærer kanskje en kaptein på en grufull hemmelighet.

DEN FØRSTE havarikommisjonen opptrådte som arrogante fjols og amatører. De kom nordover til sjøvante senjaværinger og slo fast at skipperlegenden Ola Abelsen hadde navigert som en skårunge og gått på et skjær. Ingen trodde på granskerne fra Oslo. Vrakdelene som fløt i land, indikerte tydelig et sammenstøt. På kaia sto Abelsens yrkesbrødre og så på rester av en båt som var blitt kløyvd i to av voldsomme krefter. Men alle forsøk på å finne motoren - som ville avslørt forlisstedet - ble motarbeidet av statlige myndigheter. Alle opplagte spor og radarobservasjoner som pekte i retning av kollisjon, ble totalt neglisjert, i særlig grad av Forsvaret, som har håndtert saken på en lite ærerik måte. Skipper Abelsen ble syndebukken. Inntil journalisten Alf R. Jacobsens utrettelige innsats gjorde at motoren ble funnet i 2002. Den sto i full revers nede på havbunnen. Abelsen hadde gjort et siste, desperat forsøk på å unngå kollisjon på åpent hav.

I FJOR kom den nye granskingskommisjonen fram til den eneste mulige konklusjon: «Utvik Senior» ble rent i senk. Det dreide seg om uaktsomt drap på ni nordmenn, en alvorlig kriminalsak. Men norske myndigheter hadde de foregående 24 år gjort sitt ytterste for å gjøre det umulig å finne de skyldige. Konsekvensene av dette var naturligvis særlig alvorlige i de avgjørende dagene, ukene og månedene etter sammenstøtet. I sum utgjør dette et svik som gjør «Utvik Senior»-saken til en skandale. Fredag ble det skrevet et nytt og sørgelig kapittel i denne skammens historie, da justisminister Dørum sa nei til å gi de etterlatte erstatning for de tapene de har lidd. Enda en forsømmelse, enda en avgjørelse som er en hån mot kystbefolkningen. Dørums nei er en stor skam det norske samfunn ikke kan være bekjent av.

HVORFOR? Fordi de etterlatte ble ført bak lyset av det offisielle Norge, på toppen av lidelsene de ble påført da de mistet sine kjære. Det er mennesker som med rette spør om sannheten med fullt overlegg ble holdt skjult for dem. Bør de ha noe mer enn en simpel billighetserstatning?

Selvfølgelig. De må få en reell erstatning, slik at saken kan avsluttes på en verdig måte. Bare ved at staten på denne måten påtar seg ansvaret for fadesen, kan tilliten mellom norske myndigheter og kystbefolkningen på Senja gjenopprettes.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!