Krigen i Ukraina:

- Et skifte i krigen

Ekspertene Tom Røseth og Arne Bård Dalhaug mener at det blir mer og mer sannsynlig at Ukraina står bak eksplosjonene på en flybase på Krim-halvøya. I så fall vil det representere et skifte i krigen, ifølge Røseth. Mens Dalhaug spør seg om noen har turt å fortelle det til Russland-president Vladimir Putin.

EKSPLOSJONER: Dette er et av sattelittbildene som viser ødeleggelsene etter eksplosjonene på Sakhi-flybasen på Krim-halvøya tirsdag. Foto: Maxar / AFP / NTB
EKSPLOSJONER: Dette er et av sattelittbildene som viser ødeleggelsene etter eksplosjonene på Sakhi-flybasen på Krim-halvøya tirsdag. Foto: Maxar / AFP / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Tirsdag ble det observert flere store eksplosjoner på Sakhi-flybasen på Krim-halvøya. Russland hevder at det dreier seg om et uhell, men ekspertene Tom Røseth og Arne Bård Dalhaug mener at nye satellittbilder styrker sannsynligheten for at Ukraina står bak.

- Dersom Ukraina står bak, er det et skifte i krigen. Det vil bety at initiativet flyttes over på ukrainsk side i mye større grad enn tidligere. Det vil være en endring i krigens gang om Ukraina nå har mulighet til å slå til dypt inne – med såpass store konsekvenser – på russisk-kontrollert område, sier Røseth til Dagbladet.

BILDER: Ekspert Tom Røseth mener å se at det har gått av større eksplosjoner tre steder. Foto: Planet Labs / NTB
BILDER: Ekspert Tom Røseth mener å se at det har gått av større eksplosjoner tre steder. Foto: Planet Labs / NTB Vis mer

20 fly kan ha blitt rammet

Røseth er hovedlærer i etterretning og leder for Ukraina-programmet ved Forsvarets høgskole. Ut fra satellittbildene synes han at det ser ut til at det har gått av større eksplosjoner på tre steder og at omkring 20 multirolle- og bombefly kan ha blitt rammet. Videre anslår han at omkring ti fly kan ha gått tapt.

FRONTEN: Video skal vise byen Pisky ved fronten i Ukraina som bombes av russiske styrker. Video: Twitter. Reporter: Vegard Krüger. Vis mer

- Det vil ikke være første gang at Ukraina har slått til på russisk-kontrollert område, men dette er noe helt annet. Både med tanke på hvor langt inne eksplosjonene fant sted på russisk-okkupert område og hvor store konsekvenser det har for russiske styrker på den sørlige fronten.

- Hvordan tror du at dette vil bli tatt imot av Kreml og Putin?

- Uansett om dette dreier seg om et uhell eller en ukrainsk operasjon, vil dette helt klart skape stor frustrasjon og furore i Moskva og Kreml. Slike fly koster mye penger, i tillegg til at Russlands militære kapasitet svekkes, sier han.

EKSPLOSJONER: Dagbladets kommentator Morten Strand gjester Dagbladet TVs studio Vis mer

Mulig spesialoperasjon

Både Røseth og generalløytnant Arne Bård Dalhaug heller mot at det sannsynligvis dreier seg om en operasjon utført av spesialstyrker, men de vil ikke utelukke mulighetene for at det kan dreie seg om et rakett- eller missilangrep.

- Russerne må ha trodd at de var nærmest usårbare på den aktuelle flybasen med tanke på hvordan flyene var oppstilt. Dette er nok et eksempel på at russerne har en helt overdreven forestilling om egen usårbarhet, sier Dalhaug til Dagbladet.

Så vidt han kan se, ser det ikke ut til at landingsstripa har blitt rammet av eksplosjonene. Det tolker Dalhaug som et tegn på at det ikke dreier seg om et rakettangrep.

Putins situasjonsforståelse

- Dersom dette dreier seg om et ukrainsk angrep, slik som mer og mer tyder på, har Ukraina demonstrert sin evne til å slå ut russiske styrker langt inne på Krim-halvøya – noe som er langt bortenfor det man tidligere har trodd at de hadde kapasitet til å gjøre, sier Dalhaug og fortsetter:

- I så tilfelle kommer ikke Russland til å tørre å innrømme det, for det vil være et nederlag på linje med senkingen av «Moskva».

- Hvordan tror du at det vil tas imot av Kreml og Putin?

- Det vil helt klart bli tatt imot på en svært dårlig måte, men det er ikke sikkert at noen har turt å fortelle det til Putin. Det er god grunn til å stille spørsmål ved hvilken situasjonsforståelse Putin egentlig har. Vi vet at situasjonsforståelsen hans var veldig dårlig da Russland invaderte Ukraina i februar.

- Dersom Ukraina nå har demonstrert sin evne til å ødelegge fly så langt inne på okkupert område, vil det være en alvorlig smekk for russerne.

TOTALSKADD: Ekspertene mener at opptil ti fly kan ha blitt totalskadd i eksplosjonene. Foto: Maxar / AFP / NTB
TOTALSKADD: Ekspertene mener at opptil ti fly kan ha blitt totalskadd i eksplosjonene. Foto: Maxar / AFP / NTB Vis mer

Konsekvensene

Røseth vurderer at eksplosjonene på Krim vil forstyrre russiske operasjoner.

- På kort sikt vil det først og fremst ha konsekvenser for Russlands sørlige front, som må belage seg på flykapasiteter som befinner seg lenger unna. Det tar tid å reparere de skadde flyene og tilhørende depot, og det vil nok forstyrre de russiske flyoperasjonene på den sørlige flanken.

Foreløpig har ikke Ukraina påtatt seg ansvaret for eksplosjonene. Det mener Røseth at er forståelig av to grunner.

- For det første kan Ukraina ha spesialstyrker på Krim som de helst ikke vil avsløre, og for det andre kan Moskva komme til å reagere hardere om Ukraina offisielt påtar seg ansvaret for eksplosjonene.

Dersom det dreier seg om et ukrainsk angrep, tror Røseth at Russland i første omgang vil nekte å innrømme det.

- Men om Russland nå konkluderer med at det var et ukrainsk angrep, vil de sannsynligvis svare med hevnangrep, gjerne i form av missilangrep mot Kyiv og sentrale institusjoner.

Krigen i Ukraina

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer