Et skinnark til hundre millioner

Men dette blir eneste sjansen i livet til å kjøpe Magna Carta.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet.no): Hvis du er historiefreak og har drømt om å eie et eksemplar av alle grunnlovers bestefar, da har du noen få timer på deg til å legge inn bud hos Sotheby\'s i New York.

Aller først bør du sjekke kontoen. Auksjonshuset selv tror prisen på verdens eneste privateide eksemplar av Magna Carta blir mellom 20 og 30 millioner dollar - mellom 110 og 165 millioner kroner.

Auksjonarius lar hammeren falle tirsdag kveld norsk, og den nye eieren får et ark med lær fra 1297 med to små hull og 2500 latinske ord - slik den den engelske kongen Johan uten land formulerte seg i 1215.


Ross Perot selger

Det er en stiftelse i navnet til den tidligere amerikanske presidentkandidaten Ross Perot som nå selger det dyreste dokumentet som noen gang har vært under hammeren hos Sotheby\'s.

Det følger ingen klausuler med til den nye eieren av Magna Carta, men en av sjefene i auskjonshsuet - David Redden - går langt i å antyde at dokumentet fortsatt bør være mulig å se for offentligheten.

Tirsdagens auksjonsobjekt har vært til skue i nasjonalarkivet i Washington D.C. siden Ross Perot Foundation kjøpte eksemplaret i 1985 for mindre enn ti millioner norske kroner.

Originalen borte

Det var i 1215 at Johan uten land la fram Magna Carta, opprinnelig som en skatteavtale med adelen og geistligheten.

SJELDEN ANLEDNING:  Tirsdag kan det eneste privateide eksemplaret av Magna Carta bli ditt. Du må legge på bordet et tresifret antall 
millioner kroner. Foto: Reuters/Scanpix.
SJELDEN ANLEDNING: Tirsdag kan det eneste privateide eksemplaret av Magna Carta bli ditt. Du må legge på bordet et tresifret antall millioner kroner. Foto: Reuters/Scanpix. Vis mer

Originalen er tapt for hostorien. Det er ikke fire kopier fra 1215 og nye 13 kopier fra 1297.

15 av de 17 gjenværende kopiene er i Storbritannia - i offentlig eie. Ett eksemplar er på utstilling i Australias nasjonalforsamling.

KLAR FOR AUKSJON: Verdens eneste privateide eksemplar av Magna Carta blir blir pakket ned ved nasjonalarkivet i Washington D.C. og gjort klart for tirsdagens auksjon.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer