Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Et skittent spill

USAs påtroppende justisminister, Alberto R. Gonzales, sier nå at han støtter Genèvekonvensjonen og er mot tortur. Hurra.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

FOR EI UKE siden sto Alberto Gonzales skolerett for Senatets justiskomité og forsvarte sitt syn på røff fangebehandling. Som en av presidentens nærmeste juridiske rådgivere utformet Gonzales i 2002 et memorandum om fangebehandling i krigen mot terror. Taliban og al-Qaidas medlemmer trengte ikke beskyttes av Genèvekonvensjonen, var rådet. Hans råd om hardere avhørsteknikker vakte ingen begeistring i etterretningstjenesten. Human fangebehandling måtte tilpasses militære behov, mente Gonzales. Mange mener Gonzales er arkitekten bak fangemishandlingen på Guantánamo-basen på Cuba og i Abu Ghraib-fengselet i Irak. Gonzales vil likevel bli John Ashcrofts etterfølger i USAs justisdepartement.

PARALLELT med godkjenningen av Gonzales, går en rettssak i Fort Hood i Texas. Reservist i den amerikanske hær, Charles A. Graner jr., er tiltalt for å stå bak tortur av fangene i Abu Ghraib. Han er pekt ut som lederen for ei gruppe på sju amerikanske soldater som ydmyket og torturerte fangene seksuelt, mentalt og fysisk. Ingen glemmer bildet av den kvinnelige soldaten med en naken fange i hundelenke, eller pyramiden med nakne fanger som røykende soldater hånlo av. Vitneprov forteller nå om en mishandling som ikke er et demokrati verdig. Graner gir sjefene på toppen skylda. Pentagon har individualisert saken til sju slemme soldater. Strengeste straff er 17 års fengsel.

TOLV TIDLIGERE amerikanske generaler og admiraler har sterke innvendinger mot Gonzales som ny justisminister. Og det er ikke bare forakten for Genèvekonvensjonen som sjokkerer. Å sette Genèvekonvensjonen til side utgjør en fare for alle soldater i krig. Også amerikanske, sier militærtoppene. Ved å utnevne Gonzales sender Bush et etisk signal til resten av verden: USA synes det er akseptabelt å bruke tortur.

BUSH OG GONZALES har også tidligere vært i tett samarbeid om liv og død. Etter seks år som guvernør i Texas hadde Bush godkjent 152 henrettelser av dødsdømte. Så mange henrettelser har ingen annen amerikansk guvernør bak seg i nyere amerikansk historie. Mannen som sto mellom giftsprøyta og Bush var Alberto Gonzales. Som juridisk rådgiver var det Gonzales som la fram de første 57 dødsdommene for Bush. Det skjedde samme dag som henrettelsene skulle finne sted og tok sjelden mer enn en halv time, skriver Alan Berlow i magasinet Atlantic Monthly. Berlow grov seg ned i sakspapirene og fant ingen som ble benådet. Sammen drev de USAs travleste dødskammer.

LOJALE GONZALES rykker inn i Justisdepartementet som første latino. Derfor lar demokratene i Kongressen det skje. Ingen tør miste stemmer i en velgergruppe som bare øker i USA. Og mange tror president Bush har en langsiktig plan for Gonzales. Den peker i retning av Høyesterett.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media