«Et skjebnesvangert team»

DVD-Jon har fått ny jobb og flytter til USA. Han går i farlig team med datagründeren Michael Robertson.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Norske Jon Lech Johansen (21), bedre kjent som DVD-Jon, har satt kursen mot nye datautfordringer i USA, og skal jobbe for den suksessrike datagründeren Michael Robertson. Samarbeidet beskrives av nettavisa Wired News som det mest skjebnesvangre teamet siden de lovløse heltene Butch Cassidy og Sundance Kid.

Robertson har på samme måte som DVD-Jon opplevd å få søksmål mot seg etter sine datasprell.

- Jeg har ingen anelse om hva jeg skal gjøre, men jeg vet at det blir å plukke fra hverandre og bygge opp dataprogrammer, og jeg er sikker på at det blir interessant, sier DVD-Jon til Wired News.

- Jeg tok denne jobben fordi jeg ville jobbe med produkter som brukes av vanlige folk. I Norge dreier de fleste jobbene seg om serversystemer, legger han til.

Mye oppmerksomhet

DVD-Jons brokete karriere som svært ung dataekspert er viet stor oppmerksomhet i det amerikanske magasinet. Han omtales som en «verdensberømt datahacker fra han var 16» og knakk DVD-koden, noe som førte til millionsøksmål fra Hollywood.

Oslo tingrett fant det den gang bevist at Lech Johansen var med på å lage et dataprogram som bryter kopisperra på DVD-filmer og legger dem på brukerens harddisk. Men retten mente det ikke var ulovlig så lenge filmene er ens egne.

Seieren ga DVD-Jon blod på tann, og nylig hacket han Google video.

I fjor provoserte han selveste Apple med sin cracking.hjemmesida si forteller Robertson at han snappet opp Lech Johansen for å jobbe på et «nytt, viktig prosjekt» kalt «Obeo», en del av hans digitale plateselskap MP3tunes.

Mailet

DVD-Jons nye arbeidsgiver, Michael Robertson, er svært fornøyd med sin nye samarbeidspartner. På

- Vi har vært i kontakt per e-mail en stund. Jeg har hyret han fordi vi har et større prosjekt på gang på MP3tunes der jeg tror hans kunnskaper vil passe perfekt inn, skriver Michael Robertson.

DVD-Jon forteller til magasinet over sin første øl i California at han ikke er redd for at hans forkjærlighet for kopisperrer vil skaffe han trøbbel i USA.

- Jeg kommer til å fortsette min research, men jeg kommer ikke til å lage noen verktøyer mens jeg er her, sier den norske crackeren.

I samme slengen innrømmer DVD-Jon at han er ganske fascinert av Helix, kopisperren som brukes av giganten RealNetworks, fordi det er samme format som Apples iTunes system, bare bedre kvalitet.

<B>TIL USA:</B> DVD-Jon Lech Johansen er nylig ankommet San Diego i California der han skal jobbe de neste månedene. Bildet er fra rettssaken i Oslo.
<B>FORNØYD:</B> Datagründeren Michael Robertson er fornøyd med å ha fått norske DVD-Jon med på laget i sitt nyeste prosjekt Obeo.