- Et skred av farevarsler

Onsdag vil det skylde en «atmosfærisk elv» over landet. Derfor har det nå blitt sendt ut farevarsel om regn, skred og flomfare. - En alvorlig værsituasjon, sier meteorologen.

FARE: Det er sendt ut både gult, oransje og rødt farevarsel for regn, snøskred, jordskred og flom. Foto: Meteorologisk institutt
FARE: Det er sendt ut både gult, oransje og rødt farevarsel for regn, snøskred, jordskred og flom. Foto: Meteorologisk institutt Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Onsdag og torsdag kommer det et lavtrykk fra Atlanterhavet som vil føre til massive mengder med nedbør.

Derfor har både Meteorologisk institutt og Norges vassdrag- og energidirektorat (NVE) sendt ut flere farevarsler på oransje og rødt nivå for regn, snøskred, jordskred og flom i Nordland, Midt-Norge og Sør-Norge de kommende dagene.

- Vi venter flere store og noen svært store naturlig utløste skred. Hold god avstand til løsneområder og utløpsområder for snøskred, sier vaktleder i snøskredvarslingen i NVE Odd-Arne Mikkelsen i en pressemelding.

Vakthavende meteorolog Per Egil Haga forklarer at det på fagspråket heter at det vil komme en «atmosfærisk elv» inn over landet.

- Det tegner seg et bilde av en mild og våt uke. Nedbøren kommer som en elv i atmosfæren som renner inn til oss. Vi får et ganske kraftig lavtrykk og en mye varmere luftstrøm, særlig onsdag og torsdag, enn det som har vært den siste tiden, sier Haga til Dagbladet.

120 millimeter regn

Fra mandag formiddag er det allerede sendt ut rødt farevarsel for snøskred fra Hardanger i sør til Ofoten i nord.

Meteorologen sier at man må stålsette seg på mye nedbør, spesielt på Vestlandet og opp langs vestkysten.

Han kan heller ikke garantere at det ikke kan komme nedbør over fjellene i den nordlige delen av innlandet.

- Det kan komme rundt 120 millimeter med regn, noe som er svert mye. Flere steder vil det være milde temperaturer, så da kommer nedbøren som regn, sier Haga.

Temperaturen stiger markant i løpet av uka, og fra onsdag kan det bli mer enn ti varmegrader i Agder og Østlandet.

Årsaken er at det kommer en radikal endring i værsituasjonen etter en periode med kjølige temperaturer, forklarer meteorologen.

- Det blir også en del vindkast med milde temperaturer. Det er et ganske kraftige lavtrykk som fører med seg store endringer i sirkulasjonen, sier Haga.

- Alvorlig værsituasjon

Med de varme temperaturene vil føre til at nedbøren kommer som regn, også på fjellet. Derfor er det også forventet at mye av snøen kommer til å smelte.

- Snøsmelting og mye regn vil føre til at vann hoper seg opp i snøen og vi venter at det kan gå flere sørpeskred. Sørpeskredfaren vil øke torsdag. Vi råder alle til å holde seg unna bratt terreng, bekker og elveløp med stor vannføring, sier jordskredvarsler i NVE Johan Kristofers.

Likevel er meteorologen mest bekymret for regnmengdene i sør.

- Det er nesten et skred av farevarsler. I sør er det regnet som er mest dramatisk. Når det kommer så mye nedbør på kort tid, kan det bli problemer med avrenningen og snøsmelting, og det kan føre til farlige situasjoner, sier Haga og legger til:

- Det kan både bli snøskred og flom. Det er en ganske alvorlig værsituasjon. Det blir et farlig vær.

- Stormutvikling

I tillegg til nedbør kommer det kraftige vindkast flere steder i landet.

I Møre og Romsdal, Trøndelag, Nordland og i Troms er det sendt ut gult farevarsel for vind. I lokale strøk kan det komme vindkast helt opp på 30 til 35 meter i sekundet.

- Det er stormutvikling på vei, sier meteorologen og legger til:

- Det kommer også til å regne mer nord i landet, og i Trøndelag, Nordland og Troms kan nedbøren fryse på bakken. Med underkjølt regn kan det bli såpeglatte veier.

Allerede fredag er det ventet at det skal bli betydelig lavere temperaturer igjen. Da vil nedbøren komme som sludd- og snøbyger i fjellet.

- Denne uka er en litt spesiell kontrast til hvordan været har vært de siste ukene. Mot helgen snur det og går mot en kaldere værtype med kjøligere luftmasser, sier Haga.

Han opplyser at det også kan komme noen kraftige, kjølige vindkast i løpet av helga, men at det ser roligere ut i neste uke.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer