Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Et skrekkelig syn

Marianne Dyrkollbotn (39) og hennes sønn Simon (8) var skrekkslagne vitner til flammer fra helikopteret som kom som et brak rett ved huset deres på Turøy.

BLE SKREMT: Marianne og Simon Dyrkollbotn trøster seg med hanen dagen etter at et helikopter styrtet rett ved huset deres. Foto: Eivind Senneset/Dagbladet
BLE SKREMT: Marianne og Simon Dyrkollbotn trøster seg med hanen dagen etter at et helikopter styrtet rett ved huset deres. Foto: Eivind Senneset/Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

TURØY (Dagbladet): - Jeg var hjemme med to barn. Vi er vant med lyden fra helikoptere her, men denne lyden var helt spesiell. Jeg reagerte og så ut av kjøkkenvinduet. Da så jeg flammer som stakk ut av helikopteret og i løpet av få sekunder styrtet det rett utenfor her, sier Marianne Dyrkollbotn, og peker mot styrtstedet på Litleskåri.

Det var like før klokka 12.00 fredag. Hun og sønnen løp ut foran huset. Hønene i hagen sprang og gjemte seg.

- Det skjedde så fort - Jeg ropte Gud og var nok helt hysterisk. Barna lurte på hva som skjedde. Vi så først at helikopteret var 150 til 200 meter fra oss oppe i lufta. Så styrtet det rett ned og eksploderte da det traff holmen. Det skjedde så fort, så kom en svart røyk opp fra stedet. Jeg ringte 110, men der var det opptatt, så ringte jeg brannvesenet. De var allerede varslet, forteller Marianne Dyrkollbotn.

Hun er blitt avhørt av politiet over telefon. Fredag kveld var hun på informasjonsmøte på Bedehuset. Der skal de møtes igjen søndag kveld.

Tegnet flammer - Vi møtes der for å snakke om det som har skjedd. Det hjelper oss alle sammen, uavhengig av trossamfunn. Jeg jobber i barnehage og vet at det er viktig med terapi etter slike sterke opplevelser. Jeg fant fram tegnesaker til Tobias. Han tegnet flammer og svart røyk fra helikopteret, sier Marianne Dyrkollbotn.

Ester Hillanger (82) hadde kjørt hjemmefra en knapp time før helikopteret kom. Hun hørte på radio at et helikopter hadde styrtet på Turøy.

- Jeg tenkte med en gang at det kunne ha styrtet i huset mitt fordi helikopterne fra Nordsjøen alltid går rett over husklyngen der jeg bor. Hvis det hadde styrtet noen få hundre meter tidligere, så hadde det vært en katastrofe for alle som bor akkurat her, sier Ester Hillanger.

KOM OVER HUSET: Helikopteret kom over huset til Ester Hillanger. Lørdag hadde hun besøk av vennen Sverre Einersen. De forstår ikke hvorfor helikopterne må gå over husene på Turøy. Foto: Eivind Senneset/Dagbladet
KOM OVER HUSET: Helikopteret kom over huset til Ester Hillanger. Lørdag hadde hun besøk av vennen Sverre Einersen. De forstår ikke hvorfor helikopterne må gå over husene på Turøy. Foto: Eivind Senneset/Dagbladet Vis mer

Hun har en bror som jobber i Nordsjøen og skulle komme i land fredag. Hun tenkte på han, men fant etterhvert ut at broren landet på Forus i Stavanger. De kjenner en annen kar som er fra Turøy. Han omkom i ulykken, og de tenker på de pårørende til alle de som mistet livet utenfor stuevinduet hennes.

- Som et kraftig tordenskrall - Det er så uendelig trist.

Ester Hillanger har besøk av vennen Sverre Einersen (83). De forstår ikke hvorfor helikopterne ikke kan fly litt lenger vest, over sjøen utenfor Turøy.

Harald Turøy (78) satt sammen med sin kone og spiste da de hørte et forferdelig brak.

- Det var som et kraftig tordenskrall. Jeg rettet blikket ut vinduet og så helikopteret komme uten rotor. Det kom på skrå nedover mot vågen, men styrtet heldigvis litt lenger ut. Det var et forferdelig syn. Det gikk rett over huset vårt, og kunne helt klart ha styrtet i ett av husene her. Det er skremmende å tenke på fordi det ville ha blitt en forferdelig katastrofe, sier han.

- Glemmer det aldri Han klager over helikoptertrafikken som i mange år har forstyrret det ellers så fredelige øysamfunnet.

- Det klirrer i glasskapet når de kommer. Vi har snakket mye om hvorfor de må gå over husklyngen vår her. Det kan ikke være nødvendig, sier Harald Turøy.

UTEN ROTOR: Harald Turøy så helikopteret komme uten rotor. Foto: Eivind Senneset/Dagbladet
UTEN ROTOR: Harald Turøy så helikopteret komme uten rotor. Foto: Eivind Senneset/Dagbladet Vis mer

Johannes Olai Turøy (81) var på kjøkkenet og laget mat da helikopteret kom. Han hører dårlig og lot seg ikke affisere av den skarpe lyden, men han fikk fort høre hva som hadde skjedd.

- Da jeg hørte at rotoren var falt av, tenkte jeg at her ville noen miste livet. I det lille samfunnet vårt er vi vant med at folk mister livet på sjøen. Vi glemmer aldri slike hendelser. Det vil vi heller aldri gjøre med den tragedien som har rammet oss nå, sier han.

GLEMMER DET ALDRI: Johannes Olai Turøy sier at de aldri glemmer ulykker som krever liv. De har opplevd det før på Turøy. Foto: Eivind Senneset/Dagbladet
GLEMMER DET ALDRI: Johannes Olai Turøy sier at de aldri glemmer ulykker som krever liv. De har opplevd det før på Turøy. Foto: Eivind Senneset/Dagbladet Vis mer
Hele Norges coronakart