Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Et skremmende dårlig budsjett for studentene

Men statsråd Tora Aasland mener budsjettet er veldig bra.

FÅR KRITIKK: Verken studentforeningene eller opposisjonen er ikke fornøyde med regjeringens satsing på høyere utdanning. Men statsråd for forskning og høyere utdanning, Tora Aasland (t.h.), mener regjeringen bevilger friskt til både studentboliger, studieplasser og forskning. Her er Aasland sammen med lærerstudenter på Høgskolen i Oslo ved en tidligere anledning. Foto: Håkon Eikesdal
FÅR KRITIKK: Verken studentforeningene eller opposisjonen er ikke fornøyde med regjeringens satsing på høyere utdanning. Men statsråd for forskning og høyere utdanning, Tora Aasland (t.h.), mener regjeringen bevilger friskt til både studentboliger, studieplasser og forskning. Her er Aasland sammen med lærerstudenter på Høgskolen i Oslo ved en tidligere anledning. Foto: Håkon Eikesdal Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet.no): Mens de minste barna kan fryde seg over to timer gratis SFO og flere lærere, mener både studentorganisasjoner og opposisjon at høyere utdanning blir sviktet i dagens framlagte statsbudsjett.

- Regjeringen legger kunnskapsnasjonen Norge i dvale, hevder leder av Studentenes Landsforbund, Ina Tandberg, til Dagbladet.

Sammen med leder av Norsk Studentunion, Anne Karin Nymoen, går hun nå hardt ut mot regjeringens studentpolitikk.

- De kaster oss rett i armene på opposisjonen. Dette er et skremmende dårlig budsjett for studentene, sier Nymoen.

Lut og kaldt vann
Regjeringen vil opprette i ale 5600 flere studieplasser fra høsten 2010. Samlet medfører dette en bevilgningsøkning på 291 millioner kroner til høgskolene og universitetene.

- Vi får flere studieplasser, men det hjelper ikke hvis både de nye og de gamle studentene får dårligere kvalitet på undervisningen og mindre veiledning. Dette er en sektor som allerede er under sterkt press, sier Nymoen.

De peker særlig på at det ikke kommer noen økning i de frie midlene til utdanningsinstitusjonene i neste års statsbudsjett.

- Regjeringen har ambisjoner om 12 000 nye hender i eldreomsorgen. Da kan de ikke la høyere utdanning gå for lut og kaldt vann, sier Ina Tandberg til Dagbladet.

Riktig antall
Men statsråd for forskning og høyere utdanning, Tora Aasland (SV), skjønner ikke hvorfor studentene klager.

- Jeg mener vi har lagt fram et veldig bra budsjett for studentene. Vi får flere studieplasser, vi viderefører satsingen på studentboliger, og vi øker de øremerkede bevilgningene til forskning, sier Aasland til Dagbladet.

Hun er enig med studentene i at man ikke må la økning av antall studieplasser gå på bekostning av kvaliteten i undervisningen.

IKKE FORNØYDE: Leder av Norsk Studentunion, Anne Karin Nymoen (t.v.), og leder av Studentenes Landsforbund, Ina Tandberg.
IKKE FORNØYDE: Leder av Norsk Studentunion, Anne Karin Nymoen (t.v.), og leder av Studentenes Landsforbund, Ina Tandberg. Vis mer

- Jeg mener vi har funnet det riktige antallet nye studenter nå, sier Aasland.

Men Aasland innrømmer ett nederlag: Elleve måneders studiestøtte.

- Jeg skulle gjerne sett det annerledes, men vi klarte ikke å prioritere det i dette budsjettet og i den nye Soria Moria-erklæringen. Men jeg kommer ikke til å gi meg på denne saken og vil fortsette å kjempe for dette internt i regjeringen, sa Aasland til pressen i dag.

- Hvileskjær
Venstre er kritisk til regjeringens budsjett for forskning og høyere utdanning.

- Vi savner universiteter og forskning i dette budsjettet. Regjeringen fortsetter hvileskjæret på dette området, sier Venstres parlamentariske leder Trine Skei Grande til Dagbladet.

Andre tiltak fra regjeringens statsbudsjett for forskning og høyere utdanning:

• Videreføre satsingen på desentralisert utdanning, etter- og videreutdanning og fagskoler.
• Bevilge 50 millioner kroner til ulike samarbeidsprosesser i universitets- og høgskolesektoren i 2010.
• Lærerutdanningene skal styrkes med 100 millioner kroner i 2010.
• Det blir foreslått etablert en trafikkflygerutdanning ved Universitetet i Tromsø, og det blir bevilget 13,5 millioner kroner til det.
• Byggjeprosjekter som har fått bevilgninger tidligere, blir videreført i 2010 med vel 1 milliard kroner.

FLERE STUDENTHYBLER: ...det er blant tiltakene Tora Aasland la fram i dag. Foto: Jacques Hvistendahl
FLERE STUDENTHYBLER: ...det er blant tiltakene Tora Aasland la fram i dag. Foto: Jacques Hvistendahl Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling