Et skrik om hjelp

Spanske myndigheter og miljøorganisasjoner frykter tidenes oljekatastrofe hvis den greskeide tankeren «Prestige» brekker i to.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Skjer det, vil oljekatastrofen ramme kysten både i Spania og Portugal. Ifølge World Wildlife Fund vil det resultere i en av verdens verste oljeforurensninger, dobbelt så omfattende som «Exxon Valdez»-forliset i 1989, og kan bety slutten for flere av de 90 fiskeartene som lever i området.

Deler av et tolv kilometer langt og ni kilometer bredt oljeflak fra den havarerte oljetankeren «Prestige» nådde i går inn til den spanske Atlanterhavskysten. Oljen, som stedvis er svært tykk, er registrert langs hele Mugia-distriktet, og har rammet byen La Carminas cirka 6 mil sørvest for La Coruña.

Allerede har mellom 4000 og 6000 tonn av den 77000 tonn store oljelasten lekket ut fra en 35 meter lang flenge i skipet, og det er fortsatt fare for at tankeren kan brekke i to.

Yngleplasser

Miljøvernere frykter også for de mange artene av fugler og skalldyr i området. Man frykter også at oljen skal ødelegge yngleplassene for korallsvamper og fisk på Galicia-banken som ligger ca. 20 mil fra kysten. Ifølge Greenpeace nærmer oljen seg også naturreservatet Baldayo.

- De neste 20 timene er avgjørende, sier Lars Walder i det nederlandske redningsselskapet SMIT, som deltar i redningsarbeidet.

- Det ideelle ville vært å få skipet i ly for stormen, men det ser ikke ut til at det er mulig, sier Walder. Redningsselskapet har klart å rette opp tankeren, og regner med at det skal klare seg i hvert fall til utpå dagen i dag. Neste steg er å prøve å snu «Prestige» slik at den skadde delen av skroget er mer beskyttet fra bølgene, med tanke på at det kan bli mulig å reparere deler av skroget, og pumpe oljen over i en annen tanker. Hva som skal skje med tankeren etter det, er uklart. Det er fortsatt kraftig vind i området, med bølgehøyde på opptil sju meter.

Beroliger

Den spanske regjeringens utsending, Arsenio Fernandez de Meza, sa i går at det ikke ser ut til at faren for at skipet skal brekke i to er umiddelbar.

Planen er å trekke skipet ut 220 nautiske mil fra kysten. Spania har nektet å ta imot skipet i noen spansk havn av frykt for en miljøkatastrofe.

I går befant tankeren seg imidlertid bare 120 kilometer fra land. Maskinen er slått av fordi man fryktet at de sterke vibrasjonene fra maskinen kunne forårsake ytterligere ødeleggelser i skroget.

«Prestige» eies av det greske rederiet Mare Shipping Incorporated, og den greske kapteinen, Apostoulus Maguras, ble fredag arrestert.

Han er anklaget for å ha ignorert beskjedene han fikk etter at han sendte ut nødsignal, og for å ha skadet miljøet. Etter at tankeren ble skadd onsdag, nektet han i flere timer å la spanske taubåter slepe skipet bort fra kysten mens han kranglet om prisen.

MILJØBOMBE: Den greskeide oljetankeren «Prestige» var lastet med 77000 tonn olje da den gikk på grunn utenfor Spania onsdag kveld. 27 besetningsmedlemmer ble reddet med helikopter.
DESPERAT KAMP: Oljeskadene er allerede store langs kysten nordvest i Spania. Denne fuglen er et av ofrene.
TILGRISET: Kystlinjen ved Camelle i nordvestlige Spania er allerede tilgriset av olje.