- Et slag for Putin

Onsdag sa forsvarsministeren i Russland at han vil trekke russiske tropper tilbake fra Kherson. - Et betydelig tap for Russland, mener norsk etterretningsekspert.

RUSSISK TAP: Onsdag ble det klart at russerne forbereder en tilbaketrekning fra Kherson. Det er et slag for Vladimir Putin, mener norske eksperter. Foto: Gavriil Grigorov / SPUTNIK / AFP / NTB
RUSSISK TAP: Onsdag ble det klart at russerne forbereder en tilbaketrekning fra Kherson. Det er et slag for Vladimir Putin, mener norske eksperter. Foto: Gavriil Grigorov / SPUTNIK / AFP / NTB Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Forsvarsministeren i Russland, Sergej Sjojgu, uttaler onsdag at han vil trekke russiske tropper øst for elva Dnipro i Kherson by i Kherson-regionen i Ukraina. Det melder Reuters.

- Jeg har beordret tropper til å trekke seg tilbake fra vestsiden av Dnipro, sier Sjojgu ifølge Reuters.

Tom Røseth, førsteamanuensis og hovedlærer i etterretning ved Forsvarets høgskole (FHS), påpeker at Kherson er den eneste regionhovedstaden som russerne har kontrollert fra tidlig fase i krigen.

- Og den taper de nå. Russerne har prioritert å holde på Kherson, men logistikkutfordringene ble for store. Dette er et slag for Putin - det er jo det, sier han.

- Betydelig tap

Målet til russerne vil være en kontrollert tilbaketrekning. Det kan ifølge Røseth ta alt fra en dag til flere uker.

- Men det kan også gå fort og galt om russerne ikke klarer å holde frontlinja. Hvis den bryter sammen så vil ukrainerne jage dem ut, i stedet for at de trekker seg ut. Det er en mulighet, sier Røseth.

En annen mulighet kan være at russerne og ukrainerne har inngått en form for avtale. Sett i lys av russernes hensynsløse oppførsel gjennom krigen, tror imidlertid ikke etterretningseksperten at det er tilfelle.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer