Barnevern

- Et slag i ansiktet på den norske regjering

Knusende dom mot Norge i EMD.

VANT: Trude knuste Norge i Strasbourg. Video: Siv Johanne Seglem / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

STRASBOURG (Dagbladet): Trude gråt av glede da hun forsto at hun hadde vunnet mot staten i Strasbourg.

- Jeg er bare så glad nå. Dette har jeg kjempet for i så mange år. Nå regner jeg med at jeg skal få se sønnen min, sier Trude til Dagbladet.

Da barnevernet i 2012 overbeviste det norske rettsapparatet om at Trudes sønn skulle adopteres bort til fosterforeldre, hadde den unge mora allerede fått et nytt barn som hun fikk beholde omsorgen for.

I dag lever Trude sammen med ektemann og deres to felles barn, en gutt og ei jente.

Eldstesønnen har hun ikke sett siden han var tre år gammel. Det er åtte år siden nå.

Staten har altså vurdert at Trude er god nok mor for to av sine tre barn.

- Gledens dag

- Norge er dømt av 13 mot fire dommere i Den europeiske menneskerettsdomstol (EMD). Det er knusende. EMD har tatt fram sitt stempel og trykket «ikke godkjent», sier advokat Rikke Arnesen.

Arnesen har selv to barnevernssaker som nå ligger til behandling i EMD og har tatt turen for å få med seg domsavsigelsen som kan få stor betydning for andre norske barnevernssaker.

Slakter prosessen da Trudes sønn ble adoptert bort. - Dette er kronbeviset Vis mer

- Dette er en gledens dag for norske foreldre som fortsatt kjemper i systemet mot det jeg tenker er en urett begått mot dem. Jeg tror denne saken vil bli toneangivende for norsk barnevern i tiår framover, sier Rikke Arnesen.

Den ferske EMD-dommen slår fast at Norge har krenket Trudes og hennes barns rettigheter.

Hele 13 av 17 dommere mener Norge ikke hadde rett til å adoptere bort Trudes førstefødte til fosterforeldrene.

Norge har dermed brutt artikkel 8 i Den europeiske menneskerettskonvensjon (EMK), som omhandler retten til privat- og familieliv.

KNUSENDE SEIER: Norge krenket Trude og hennes sønns rettigheter da gutten ble adoptert bort til fosterforeldre, slår EMD fast. Her er Trude flankert av jurist Marius Reikerås (t.v) og hennes franske advokat Gregory Thuan Dit Dieudonne. Foto: Siv Johanne Seglem
KNUSENDE SEIER: Norge krenket Trude og hennes sønns rettigheter da gutten ble adoptert bort til fosterforeldre, slår EMD fast. Her er Trude flankert av jurist Marius Reikerås (t.v) og hennes franske advokat Gregory Thuan Dit Dieudonne. Foto: Siv Johanne Seglem Vis mer

Kritiserer Norge

Domstolen peker på at barnevernet ikke har ført tilstrekkelig bevis for at gutten var et spesielt sårbart barn, og stiller seg også kritiske til at det var få samvær mellom mor og sønn etter at han ble plassert i fosterhjem.

Dessuten påpeker domstolen at det norske rettsapparatet har støttet seg på utdaterte psykolograpporter i saken.

Norge får også kritikk for ikke å ha tatt til vurdering den utviklingen som skjedde i Trudes familieliv - at hun giftet seg og fikk et nytt barn før hennes førstefødte ble adoptert bort.

- Dommen er et slag i ansiktet på den norske regjeringen. Vi kommer nå til å jobbe for at Trude skal få muligheten til å treffe sin sønn, sier Trudes franske advokat Gregory Tuan Dit Dieudonne.

Bare fire dommere stemte for frifinnelse av Norge. Disse dommerne er fra Norge, Danmark, Finland og Slovakia.

- På største alvor

- Saker om adopsjon etter barnevernloven innebærer alltid vanskelige avveininger, der hensynet til de biologiske foreldrene må veies opp mot hva som er det beste for barnet. Vi registrerer at et flertall i EMD mener at den begrunnelsen som norske domstoler ga i 2012 led av svakheter og at dette utgjorde en krenkelse, sier regjeringsadvokat Fredrik Sejersted, som førte saken for EMD på vegne av Norge.

- SKAL TA LÆRDOM: Barne- og familieminister Kjell Ingolf Ropstad (KrF), sier til Dagbladet at Norge må ta lærdom av dommen. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
- SKAL TA LÆRDOM: Barne- og familieminister Kjell Ingolf Ropstad (KrF), sier til Dagbladet at Norge må ta lærdom av dommen. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

Dommen vil nå bli gjennomgått nøye i samråd med Barne- og familiedepartementet.

– Vi tar denne dommen på stort alvor, og har forståelse for at dette har vært krevende for den biologiske moren. Vi skal vurdere dommen nøye sammen med Regjeringsadvokaten, sier Norges barne- og familieminister, Kjell Ingolf Ropstad (KrF), i en uttalelse til Dagbladet.

– Jeg er opptatt av at vi må ta lærdom av dommen og vi skal gjøre barnevernet bedre. Barnevernloven ble endret i fjor for å gi barn og foreldre bedre rettssikkerhet. Også i forslag til ny barnevernslov som vi arbeider med nå er det lagt vekt på å styrke rettssikkerheten. Vi vil innføre prosesser som gjør det enklere for familiene og barnevernet å bli enige om løsninger. Dommen vil få betydning for arbeidet med forslaget til ny barnevernslov, fortsetter han.

Han legger til:

- Saker om adopsjon er viktige for dem som er berørt, og vi tar også dommen fra EMD på største alvor. Vi vil nå gjennomgå dommen nøye i samråd med Barne- og familiedepartementet, sier Sejersted.

17. oktober 2018 ble tvangsadopsjonssaken behandlet i EMDs storkammer.

Det skjedde etter anke over dommen i EMDs førsteinstans, hvor Norge ble frikjent med knappest mulig margin og under skarp dissens - av fire mot tre dommere - i november 2017.

Daværende norske EMD-dommer, Erik Møse, var blant de fire som stemte for frifinnelse av Norge.

TRØST: Trude får trøst av sin mor under høringen i EMDs storkammer i oktober 2018. Foto: Siv Johanne Seglem
TRØST: Trude får trøst av sin mor under høringen i EMDs storkammer i oktober 2018. Foto: Siv Johanne Seglem Vis mer

At saken havnet i Storkammeret, hører til sjeldenhetene. Bare unntaksvis åpner EMD for ankebehandling der.

EMDs pressetjeneste opplyser Dagbladet om at domstolen avsa 1014 dommer i 2018. Blant disse ble bare 14 dommer avsagt i Storkammeret.

26 saker i EMD

For familien handler saken først og fremst om at de er hindret fra all kontakt med en sønn, en bror og et barnebarn.

For både den norske stat og andre barnevernsforeldre vil det knusende utfallet av denne saken trolig få stor betydning.

Saken er så viktig at EMD, i påvente av denne dommen, har lagt behandlingen av flere liknende norske barnevernssaker på is.

Og dem er det blitt mange av.

I begynnelsen av juli brakte Dagbladet nyheten om at Menneskerettsdomstolen har sluppet 16 nye, norske barnevernssaker gjennom det trange nåløyet.

Totalt har EMD på relativt kort tid tatt hele 26 barnevernssaker til behandling.

Norske barnevernssaker har ved noen få anledninger tidligere også vært til prøving i EMD, men med saken til Trude, som slapp inn i EMD 1. desember 2015, startet en bølge fra EMD som fremdeles skyller over norsk barnevern.

Norges institusjon for menneskerettigheter (NIM) er rådgiver for myndighetene i menneskerettsspørsmål.

NIM mener det er all grunn til å ta på alvor at det de siste åra er så mange norske barnevernssaker til behandling i EMD.

«Dette er et historisk høyt og oppsiktsvekkende antall saker. Til sammenlikning hadde EMD per utgangen av 2018 bare avsagt 47 dommer mot Norge totalt. EMD har ikke tidligere kommunisert så mange saker mot Norge om samme tema», skriver NIM i sitt høringssvar til regjeringens forslag om ny barnevernslov.

KJEMPER FOR SØNNEN: For Trude var det en stor påkjenning å reise til Strasbourg for å kjempe sin sak mot Norge. .Foto: Siv Johanne Seglem
KJEMPER FOR SØNNEN: For Trude var det en stor påkjenning å reise til Strasbourg for å kjempe sin sak mot Norge. .Foto: Siv Johanne Seglem Vis mer

Kan forandre norsk praksis

Dekan på Juridisk fakultet ved Universitetet i Bergen og ekspert på såkalte artikkel-8-saker (retten til privat- og familieliv), Karl Harald Søvig, har tidligere uttalt til Dagbladet at dersom Norge blir felt for krenkelse av menneskerettighetene i Trudes sak, så vil det framtvinge en norsk gjennomgang av adopsjonsfeltet.

For tvangsadopsjon er blitt mer vanlig i Norge.

Tall fra fylkesnemndene viser at det mellom 2011 og 2016 ble fattet 289 vedtak om tvangsadopsjon i Norge. Mens det i 2011 ble fattet 25 vedtak om tvangsadopsjon, ble det i 2016 fattet 60 slike vedtak, et nivå det har ligget på de siste åra.

Norges institusjon for menneskerettigheter utelukker heller ikke at Trudes sak og andre adopsjonssaker som er tatt til behandling i EMD kan endre norsk adopsjonspraksis:

«NIM legger til grunn at departementet revurderer om det er behov for justering i vilkårene for adopsjon når dom fra storkammeret foreligger», heter det i NIMs høringsuttalelse om ny barnevernslov.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer