Forteller om rusmiljø:

- Et slag
i trynet

To tvillingsøstre fra Askim ble funnet døde etter det politiet tror var overdose. En kvinne som sier hun har god kjennskap til rusmiljøet, forteller at hun har vært svært bekymret for byens unge.

SISTE: Dette vet vi om dødsfallene til de 16 år gamle tvillingsøstrene Mille Andre og Mina Alexandra Hjalmarsen i Spydeberg i Indre Østfold. Reporter: Christina H. Korneliussen/Dagbladet TV Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

ASKIM (Dagbladet): - Jeg er helt i sjokk over denne saken. Jeg har nesten ikke sovet i natt, sier en kvinne stående ved Askim stasjon.

Hun tørker en tåre fra kinnet.

To tvillingsøstre fra Askim ble natt til søndag funnet døde i Spydeberg, en ti minutters kjøretur unna.

Kvinnen Dagbladet har snakket med, vil ikke ha navnet sitt på trykk. Hun sier hun har god kjennskap til rusmiljøet i Askim, og at hun tidligere har vært natteravn.

- Jeg har vært veldig bekymret for mange som henger rundt her, og har reagert på hvor unge de er.

KJØP OG SALG: Kvinnen Dagbladet har snakket med, forteller at det er mange som henger rundt området ved togstasjonen for å selge og kjøpe narkotika. Foto: John T. Pedersen / Dagbladet
KJØP OG SALG: Kvinnen Dagbladet har snakket med, forteller at det er mange som henger rundt området ved togstasjonen for å selge og kjøpe narkotika. Foto: John T. Pedersen / Dagbladet Vis mer

Kvinnen peker mot togstasjonen. Rundt ved venteværelset, ved heisen ned til undergrunnen og i parken på andre siden av togskinnene, er trafikken av rusmidler høy, forteller hun.

Flere folk Dagbladet har vært i kontakt med i Askim, forteller om at dette er et belastet område.

- Dette er ikke noe nytt. Her samles folk både på dag- og kveldstid, og det er mange unge. Det har alltid vært belastet her, og det er skremmende at ikke kommunen gjør noe med det.

- Blir veldig sint

Det var de to 16 år gamle tvillingsøstrene Mina Alexandra og Mille Andrea Hjalmarsen som ble funnet døde natt til søndag.

Dagbladet har opplysninger om at jentene var tilknyttet en institusjon i området. Ifølge NRK var 16-åringene meldt savnet fra denne da hendelsen fant sted.

Kvinnen på togstasjonen forteller at hun fikk en forferdelig følelse da hun hørte om dødsfallene.

- Det var et slag i trynet.

Hun titter ned på mobilen, på bildet familien til jentene delte for noen dager siden, og bryter ut i gråt.

- Det er så tragisk at systemet ikke fanger dette opp. Jeg blir veldig sint, hvem skal ta ansvar for dette? Alle vet jo om problemet i området her.

SAMLESTED: Flere Dagbladet har snakket med forteller at det er mye rus i parken overfor togstasjonen. Foto: John T. Pedersen / Dagbladet
SAMLESTED: Flere Dagbladet har snakket med forteller at det er mye rus i parken overfor togstasjonen. Foto: John T. Pedersen / Dagbladet Vis mer

Ungdom kommer utenfra

Vegard Halvorsen har jobbet med ungdom i Indre Østfold kommune siden 1996. Han er SLT-koordinator, «samordning av lokale rus- og kriminalitetsforebyggende tiltak».

- En kvinne vi har snakket med, som sier hun har god kjennskap til rusmiljøet i Askim, mener at kommunen ikke gjør nok med det hun mener er et kjent problem.

- Jeg er helt enig. For meg blir det aldri bra nok, og det gjør det heller ikke for dem som står oppi det. Jeg har stor sympati for ungdom som har gått over flørtefasen med rus, og mer eller mindre har blitt avhengige av det man forbinder med illegale rusmidler, sier Halvorsen.

I tillegg peker Halvorsen på en endring ved at ungdom - også utenfra Askim - lett kan hoppe på toget og møte opp ved stasjonen.

KNUTEPUNKT: SLT-koordinator Vegard Halvorsen forteller at togstasjonen fungerer som et knutepunkt for unge. Foto: John T. Pedersen / Dagbladet
KNUTEPUNKT: SLT-koordinator Vegard Halvorsen forteller at togstasjonen fungerer som et knutepunkt for unge. Foto: John T. Pedersen / Dagbladet Vis mer

Dagens ungdom forflytter seg mer enn før, og han trekker fram besøkende fra steder som Follo, Oslo, Eidsvoll og Asker.

- Vi har hatt en del utfordringer med mange ungdom som samler seg på samme plass og fester. Vi vet at dette skjer, og ungdommene vet at de ikke skal - men vi kan ikke fysisk stenge av områdene, sier han.

Han har sett en endring i holdningen til rusmidler blant unge, og erkjenner at de i likhet med andre kommuner har utfordringer knyttet til ungdom og rus.

- Vi kan se en endring de siste åra. Det er større aksept av illegale rusmidler - spesielt cannabis, sier den erfarne ungdomsarbeideren og nevner stoffer som MDMA, GHB, og kokain som andre stoffer han har sett mer av over tid.

Kan ha vært kontakt rett før dødsfallet

En mann i 20-åra er siktet for uaktsomt drap etter at tvillingene ble funnet i hjelpeløs tilstand på hans adresse.

I tillegg er en annen mann siktet for å ha hensatt jentene i en hjelpeløs tilstand. Begge nekter straffskyld.

- Etterforskningen tyder på at det kan ha vært kontakt mellom siktede og avdøde kort tid før dødsfallet, men vi vil ikke si noe mer utover dette, sa politiadvokat Benedicte Granrud til Dagbladet tirsdag.

Politiet mistenker at 16-åringene døde som følge av overdose av narkotika.

I tillegg ble en tredje tenåringsjente sendt til sykehus for behandling etter inntak av narkotisk stoff, og har nå status som vitne i saken.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer