Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Et slag under beltestedet

Utøya-pårørende synes Støttegruppas kritikk mot 22. juli-kommisjonen er urettferdig.

STØTTEGRUPPA FOR ETTERLATTE: Trond Blattmann er Støttegruppas leder. Her er han under fremleggelsen av 22. juli-kommisjonen sin rapport. Foto: Torbjørn Katborg Grønning / Dagbladet
STØTTEGRUPPA FOR ETTERLATTE: Trond Blattmann er Støttegruppas leder. Her er han under fremleggelsen av 22. juli-kommisjonen sin rapport. Foto: Torbjørn Katborg Grønning / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet):Utøya-pårørende Jarl Robert Christensen stiller seg svært kritisk til Støttegruppa for de etterlatte etter 22. juli, som han mener uttaler seg på vegne av alle de pårørende uten å ha dekning for dette.

Støttegruppa kom mandag med sterk kritikk mot 22. juli-kommisjonen i sin høringsuttalelse. Blant annet mener gruppa at kommisjonen behandler politiets båttabber og manglende lokalkunnskap under Utøya-aksjonen for lettvint. Kommisjonen får også kritikk for å ikke ha fulgt opp behandlingen av etterlatte og overlevende, ifølge Aftenposten.

Denne kritikken er svært urettferdig, mener Christensen, som mistet datteren Birgitte Smetbak på Utøya.

Ikke representativt - Det er rett og slett et slag under beltestedet å gå til angrep på kommisjonen på den måten. De har jobbet knallhardt innenfor en begrenset tidsramme, og kommet meget langt med rapporten sin. Nå er det opp til norske myndigheter å ta rapporten på alvor, og få satt de groveste tingene som kommisjonen peker på ut i live. Det er helt forkastelig å kritisere kommisjonen på denne måten.

- Det er ikke kommisjonen som fortjener kritikk. De har vært dypt seriøse, sier Christensen til Dagbladet.

Mange av de pårørende etter terrorangrepene mener 22. juli-kommisjonen har gjort en god jobb, sier han.

- Gruppa utgir seg feilaktig for å tale alle de etterlattes sak. Det finnes etterlatte som ikke er medlem av støttegruppa og det finnes etterlatte som er uenige med gruppa. Det blir feil når de skal snakke på våre vegne, sier han til Dagbladet.

Christensen forteller at han har vært i kontakt med flere pårørende, som heller ikke stiller seg bak støttegruppas offisielle linje. Det finnes dessuten flere facebookgrupper, åpne og lukkede, som stiller seg skeptisk til at gruppa skal være et talerør for alle de pårørende.

- Det er styret i støttegruppa som får komme med sitt syn. De uttaler seg på vegne av «etterlatte og pårørende», uten at det er representativt for alle, sier han.

Kun en prosent Leder av Støttegruppa, Trond Blattmann, stiller seg uforstående til kritikken.

- I høringsuttalelsen retter vi oss primært ikke mot kommisjonen, men mot politiet og deres handlemåte. Kun en prosent er rettet mot kommisjonen og det går på at den ikke har hatt anledning til å kommentere den psykososiale oppfølgingen i etterkant, sier han til Dagbladet.

Han mener kritikken rettet mot gruppa er overdrevet.

- Vi er en organisasjon med et valgt styre, og vi har skrevet en høringsuttalelse på vegne av støttegruppen, sier han, og understreker at seks forskjellige etterlatte familier er representert i styret.

Vil frede Utøya Tidligere i år kalte AUF inn til pressekonferanse for å presentere «nye Utøya». Den vil etter planen stå klar i 2015 og vil blant annet få et eget minnested, nye hovedbygg, nye brygger, ny utescene, oppgradering av aktivitetsområder og flere innendørs overnattingsplasser.

Onsdag forrige uke skrev Dagbladet at 202 privatpersoner har sendt brev til AUF, Hole kommune, Buskerud fylkeskommune og Riksantikvaren der de tar avstand fra planene og ber om at Utøya fredes.

•Høringsuttalelsen kan du lese HER.

KRITISK: Jarl Robert Christensen stiller seg kritisk til Støttegruppa for etterlatte etter 22. juli. Foto: Privat
KRITISK: Jarl Robert Christensen stiller seg kritisk til Støttegruppa for etterlatte etter 22. juli. Foto: Privat Vis mer