INKALLER TIL KRISEMØTE: Situasjonen i Pakistan er spent, blant annet fordi presidenten Asif Ali Zardari (til venstre) i fjor skal ha spurt om amerikansk hjelp til å kontrollere det pakistanske militæret. Tidligere denne uken skal også statsminister Yusuf Raza Gilani (til høyre) ha bedt en britisk diplomat om støtte fra Storbritannia. Her er de sammen med Turkmenistans president, Gurbanguly Berdimuhamedov, ved en annen anledning i november 2011. Foto: EPA/PRESS INFORMATION DEPARTMENT
INKALLER TIL KRISEMØTE: Situasjonen i Pakistan er spent, blant annet fordi presidenten Asif Ali Zardari (til venstre) i fjor skal ha spurt om amerikansk hjelp til å kontrollere det pakistanske militæret. Tidligere denne uken skal også statsminister Yusuf Raza Gilani (til høyre) ha bedt en britisk diplomat om støtte fra Storbritannia. Her er de sammen med Turkmenistans president, Gurbanguly Berdimuhamedov, ved en annen anledning i november 2011. Foto: EPA/PRESS INFORMATION DEPARTMENTVis mer

- Et slikt trusselspråk har vi ikke opplevd på flere år

Situasjonen i Pakistan oppfattes som dramatisk før krisemøte i morgen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I morgen møter den pakistanske forsvarssjefen og andre sentrale forsvarspolitikere statsminister Yusuf Raza Gilani og andre medlemmer av den sivile regjeringen til et krisemøte.

Forholdet mellom militæret og regjeringen har lenge vært anspent, og har de siste dagene blitt verre etter flere spekulasjoner om at militæret planlegger et kupp mot den sivile regjeringen.

Petter Eide, Kirkens nødhjelps landsjef for Pakistan, bor fast i landet og forteller at situasjonen ikke har vært så spent på lang tid og at trusselspråket mellom de ulike aktørene er sterkt.

- Min vurdering er at dette er et trusselspråk som vi ikke har opplevd på flere år og det opppfattes som dramatisk. Det er allikevel vanskelig å spekulere i om det er sannsynlig med et kupp, sier Eide.

- Respekterer ikke høyesterett Ifølge nyhetsbyrået Associated Press skal statsminister Gilani ha ringt den britiske diplomaten Adam Thompson i Pakistan tidligere denne uken og bedt om Storbritannias støtte mot et mulig militærkupp. Ifølge Thompson virket det som Gilani han hadde panikk og at det var en reell frykt for kupp i den sivile regjeringen.

Både den britiske og den pakistanske regjeringen benekter imidlertid påstandene.

Et mye omdiskutert notat fra i fjor hevder også at president Zardari, sammen med den pakistanske ambassadøren i Washington, kontaktet den amerikanske regjeringen for å få hjelp til å kontrollere den pakistanske hæren. Da høyesterett ble kjent med situasjonen ga de beskjed om at de ønsket å etterforske saken.

Kan beorde maktovertakelse I tillegg har høyesterett bedt regjeringen åpne for etterforskning av en eldre korrupsjonssak hvor Sveits har anmeldt den pakistanske presidenten for korrupsjon. Regjeringen nekter å respektere høyesteretts beslutning.

- Høyesterett kan se seg nødt til å sette makt bak kravet, og da kan militæret være en løsning. Militæret sier også at de er klare til å ta makten hvis de får beskjed fra høyesterett, sier Eide.

Eide påpeker at et eventuelt kupp vil kunne får store konsekvenser.

- Et militærkupp i et av verdens største land vil ha regional effekt og påvirke Pakistans forhold til en rekke land. Allikevel er det ikke sikkert folk flest vil oppfatte det negativt, sier han.

- Heller mat enn demokrati En stor majoritet av pakistanere er fattige og regjeringen klarer ikke å levere det befolkningen ønsker.

- Jeg vil ikke si alle, men en del er nok mer opptatt av grunnleggende leveranser enn demokrati. Men skjer det et kupp er det jo snakk om et diktatur og det er usikkert hvilke begrensinger det vil ha. Pakistan har en relativt pri presse, og det er vanskelig å si om det vil fortsette, sier Eide.

Pakistan-ekspert, tidligere journalist i Pakistan og redaktør i karwan.no, Syed Mujahid Ali tror ikke situasjonen vil bli farlig og påpeker at hæren ikke vil være i stand til å ta over makten på grunn at den internasjonale politiske situasjonen og Pakistans uenigheter med USA og NATO.

- Jeg tror ikke dette vil føre til noen farlig, politisk krise, sier han.

- Ikke penger i kassa Ali følger situasjonen i Pakistan tett og forteller at den såkalte «drittslengingen» har foregått i over to uker nå. Ali tror regjeringen også kan stå bak noe av ryktespredningen selv.

SPENT SITUASJON: Petter Eide, landsjef for Pakistan i Kirkens nødhjelp, vurderer situasjonen som dramatisk.
Foto: Bjørn Langsem/DAGBLADET.
SPENT SITUASJON: Petter Eide, landsjef for Pakistan i Kirkens nødhjelp, vurderer situasjonen som dramatisk. Foto: Bjørn Langsem/DAGBLADET. Vis mer

- De befinner seg i en meget vanskelig politisk og økonomisk situasjon. Det pakisistanske folket mangler mange nødvendige ting, og det er rett og slett ikke penger i kassa. Mye av denne skittkastingen og rykteflommene vi ser nå er nok et spill for galleriet, sier han.

Ali tror regjeringen selv kan ha et ønske om å bli kastet. De regjerer på fjerde året, og vil ikke kunne ha mye å tilby velgerne ved et nytt valg.

- Må svare for seg Både Ali og Eide påpeker at det er en mulighet for at ting roer seg etter møtene i helgen og på mandag.

- Regjeringen er nødt til å gi noen konsesjoner til høyesterett. De må vise at de respekterer høyesterett og ikke stiller seg selv over loven for at situasjonen skal kunne roe seg, sier Eide.

- For at det skal roe seg må regjeringen virkelig svare for seg, sier Ali.

Også han understreker at pakistanere flest er mest opptatt av jobber og hvordan de skal klare seg.

- Pakistan har ikke råd til å importere olje og det resulterer i mangel på brensel og elektrisitet. Dermed stopper industrien opp og arbeidsplasser forsvinner. Situasjonen er veldig vanskelig, sier han.

STERKT TRUSSELSPRÅK: Den pakistanske hæren har gitt uttrykk for at de vil ta over makten hvis høyesterett ber dem om det. Her er Ahmed Shuja Pasha, sjef for etterretningsorganisasjonent Inter Services Intelligence (ISI) sammen med sjef i den pakistanske hæren, general Ashfaq Pervez Kayani i juni 2011. Foto: EPA/T. MUGHAL
STERKT TRUSSELSPRÅK: Den pakistanske hæren har gitt uttrykk for at de vil ta over makten hvis høyesterett ber dem om det. Her er Ahmed Shuja Pasha, sjef for etterretningsorganisasjonent Inter Services Intelligence (ISI) sammen med sjef i den pakistanske hæren, general Ashfaq Pervez Kayani i juni 2011. Foto: EPA/T. MUGHAL Vis mer