Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Et smart kompromiss

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

• Et solid og velfundert kompromiss kalte statsminister Jens Stoltenberg resultatet av dragkampen i regjeringen om oljevirksomheten i nord. Det vil vise seg hvor solid og velfundert dette er, men et kompromiss er det. Og det har allerede tilstrekkelig flertall i Stortinget. Statsministeren gjorde ikke noe stort poeng av dette. Han nøyde seg med å slå det fast en enkelt gang under presentasjonen av regjerings helhetlige forvaltningsplan i går på en absolutt fullpakket pressekonferanse. Opposisjonen kan slutte seg til, eller la være. Det er allerede klart at det ikke blir endringer i det som nå er lagt fram. SV som har måttet fire mest i forhold til sitt program, kan ikke godta at Høyre og Fremskrittspartiet vinner fram med sine ønsker om mer boring og åpning av områdene Nordland VII og Troms II nå. Arbeiderpartiet kan ikke godta Venstres krav om såkalt varig vern av disse områdene etter at partiet allerede har skuffet utbyggingstilhengerne i Nordland med et nei også til konsekvensutredninger av disse områdene.

• I skyggen av miljøminister Helen Bjørnøys forvaltningsplan la oljeminister Odd Roger Enoksen fra Senterpartiet fram tildelingene i 19.nde konsesjonsrunde. Senterpartiet var den politiske vinneren i går. Programendringene på partiets landsmøte for to år siden som gikk bort fra den rene vernelinja i nord, har plassert partiet helt sentralt i gårsdagens oljepolitiske kompromiss.

• Oljeindustrien var den andre store vinneren i går. Klagene over at det ikke blir konsekvensutredninger av områdene som ikke åpnes nå, er mest for syns skyld. Resultatet av den helhetlige forvaltningsplanen er at oljevirksomheten i nord fortsetter i samme spor som den er blitt drevet i sør. Den rødgrønne regjeringen trekker bare rammene noe strammere enn sine forgjengere. Det tror vi er smart. For heller ikke miljøorganisasjonenes talspersoner klarte å mobilisere virkelig kraft bak sine protester. Også de ser at regjeringens plan er godt, faglig underbygget.

• Regjeringen Stoltenberg har levert sitt første betydelige politiske svennestykke, og har bestått.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling