Et snev av børsoptimisme

Det er bred oppgang på Oslo Børs. Uttalelser om at bunnen er nådd lokker investorene, men stemningen er avventende før nye nøkkeltall fra USA.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det er fint driv i på de europeiske børsene tirsdag. Mandagens oppgang i Dow Jones-indeksen i USA ser ut til å ha ført til et noe mer lystig børsbilde. Dette slår også positivt ut på Oslo Børs. Selv om Nasdaq-indeksen falt i går er det teknologiaksjene som fører an her hjemme.

Det er stadig flere aktører som nå rykker ut med med spådommer om at aksjemarkedet er i ferd med å snu. Blant annet er sjefstrategen i Handelsbanken ute og spår børsoppgang i dagens utgave av Dagens Industri.

Her hjemme mener First Securities at de presenterer kundene for en attraktiv ukeportefølje. I går var investeringsbanken Lehman Brothers ute og spådde europeisk børsoppgang.

Som motvekt til dette kommer det amerikanske prognoseselskapet Economic Cycle Research Institute (ECRI) som studerer økonomiske konjunkturer. De anerkjente modellene fra ECRI viser at amerikansk økonomi faktisk er inne i en resesjon.

Her hjemme er tonen i aksjemarkedet helt klart mer positiv, men likevel er det stor usikkerhet knyttet til de nærmeste dagene. Blant annet legges indeksen som måler konsumentenes tillit til økonomien - consumer confidence - i USA for mars frem klokken 17.00 norsk tid. Det kan fort endre på stemningen.

Forøvrig er det ventet kurspåvirkende uttalelser fra sentralbanksjef Alan Greenspan et kvarter før offentliggjøringen av de nevnte makrotallene.

Om lag tre timer før børsene åpner i USA indikerer futures-handelen en moderat oppgang fra start for både Nasdaq- og Dow Jones-indeksen.

På Oslo Børs er totalindeksen opp 1,31 prosent til 1.269,55 poeng. Omsetningen på hovedlisten utgjør i underkant av 1,2 milliarder kroner.

Av dette står Tandberg og Storebrand for henholdsvis 170 og 143 millioner kroner. Den høye omsetningen i Storebrand skyldes en post på 2,55 millioner aksjer krysset av Orkla Enskilda Securities.

For Tandbergs del drives aktiviteten av stor interesse fra investorene. Meglerhusene har stor tillitt til selskapet, og de har klart å selge budskapet til sine kunder.

Blant meglerhusene som anbefaler kjøp er Moe Securities som har et kursmål på 130 kroner. Aksjen har de seneste dagene beveget seg raskt oppover og omsettes i dag på 95,50 kroner. De siste tre dagene er kursoppgangen på hele 21 prosent.

- Selskapet tar ingen forbehold om hva de skal klare å levere, og de kommer med en forklaring som markedet kjøper. Det er et selskap som har levert som lovet over en viss periode nå, og betyr at det får tillitt, sier analysesjef Njål Kind i Moe Securities til Finanskanalen.no.

Kursoppgang for indekstungvektere som Tomra (+1,3%), Norsk Hydro (1,2%) og PGS (3,8%) bidrar til oppgangen.

Det er vårstemning også rundt Norske Skog. Selskapet fremstår som et av de mest aggressive på Oslo Børs med betydelige ambisjoner.

I tillegg til et gunstig salg i New Zealand og ditto kjøp i Canada samt muligheter for ytterligere kjøp i Asia, er det trolig lovende prognoser for avispapir og magasinpapir for de neste tre årene som virker positivt inn tirsdag. I tillegg melder Norske Skog at PanAsia Paper vil iverksette produksjonbegrensninger.

A-aksjen stiger 4,8 prosent til 131 kroner, B-aksjer en opp 5,7 prosent. Samlet er omsetningen på 41 millioner kroner.

Gårsdagens tankrally i USA ble priset inn i Frontline i går, og aksjen er kun opp 1 prosent til 160,50 kroer i dag. RCL er igjen over 200 kroner. Aksjen har i dag steget 2,8 prosent og er igjen på nivåer fra før onsdagens cruisevarsel fra Carnival.

Utover Tandberg er det Opticom og InFocus det er nevneverdig omsetning i dag. InFocus faller 1,3 prosent til 150 kroner. Finanskanalen.no skrev i går at InFocus var 'Børsens billigste aksje!', dersom du som investor tror på ledelsen. Opticom er opp 4,4 prosent til 488 kroner.

Blant de tyve mest omsatt aksjene er det kun InFocus, DnB, Gjensidige NOR Sparebank og Nera som faller i kurs. Sistnevnte blir nok hardt rammet av at svenske Ericsson nå strammer inn livreima. Ericsson har tirsdag offentliggjort en plan for kostnadskutt på hele 20 milliarder svenske kroner.

Nera-kursen er ned halvannen prosent til 34,50 kroner.

I Stockholm ser markedet ut til å sette pris på de varslede oppsigelsene og kostnadskuttene i Ericsson. Kursen stiger med omlag 7 prosent på nyheten.

Ellers er de sentrale indeksene i Europa opp pluss/minus 1 prosent.