SMELTER:   Den svenske skicrosskjøreren Erik Iljans hadde muligheten for å få et glinmt av en isbre i bakgrunnen på Cypress Mountains under OL i Vancouver i 2012. Foto: Pontus Lundahl, NTB Scanpix.
SMELTER: Den svenske skicrosskjøreren Erik Iljans hadde muligheten for å få et glinmt av en isbre i bakgrunnen på Cypress Mountains under OL i Vancouver i 2012. Foto: Pontus Lundahl, NTB Scanpix.Vis mer

- Et sørgelig tap for vannforsyning og øyet

70 prosent av isbreene i vestlige Canada trolig borte innen år 2100.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

70 prosent av isbreene i den vestlige delen av Canada vil trolig smelte bort innen år 2100, ifølge forskere.

Mange av breene ligger i naturskjønne områder langs stillehavskysten i provinsene British Columbia og Alberta.

Blir de borte, kan jordbruket, vannforsyningen og turistnæringen bli hardt rammet.

Lenger sør på den amerikanske stillehavskysten, i California, har vannmangel allerede utløst flere dramatiske sparetiltak.

- Et sørgelig tap
- Tapet av isbreene vil bli et sørgelig tap for dem som lar seg røre av skjønnheten til Canadas fjellandskap, sier professor Garry Clarke ved University of British Columbia i Vancouver.

Han har ledet arbeidet med en ny studie av breene og hvordan de påvirkes av den globale oppvarmingen.

Forskerne har tatt utgangspunkt i flere scenarioer utarbeidet av FNs klimapanel.

Selv i scenarioet med lavest temperaturøkning vil flesteparten av breene forsvinne.

Følger smelting i Norge
70 prosent av isen i breene vil trolig smelte bort, ifølge forskernes beregninger. I innlandet og den kanadiske delen av Rocky Mountains ligger det an til at 90 prosent av isen blir borte.

Også mange andre steder i verden smelter isbreer som følge av klimaendringene.

De fleste breene i Norge vil trolig forsvinne i løpet av de neste hundre årene, ifølge forskere ved Meteorologisk institutt.

33 av 38 norske minket
Nesten alle de norske isbreene er blitt mindre i løpet av 2014.

Klimaendringer og varmere vær tærer på isen, og Bødalsbreen i Stryn har i løpet av et par år mistet over 200 meter.

Hele 33 av 38 breer er blitt mindre i løpet av 2014, ifølge en ny rapport fra Norges Vassdrags- og Energidirektoratet (NVE).

Hovedårsaken er den uvanlig varme sommeren.

Den raske smeltingen har pågått i alle fall siden årtusenskiftet, og gjennomsnittlig tilbakegang for 24 av breene siden da er 270 meter.

Tsunami-frykt i Sør-Amerika
Flere av Perus isbreer er i ferd med å smelte som følge av klimaendringene, og forskere frykter for livet til lokalbefolkningen i en svært jordskjelvutsatt dal i Andesfjellene.

Forskere mener at dersom en stor bit med is faller fra isbreen Hualcan, vil den kunne utløse en tsunami-lignende bølge i innsjøen Laguna 513 og sende dødelige mengder vann nedover dalen.

— Folk tror ikke at disse innsjøene er farlige og tar ingen forholdsregler, sa isbre-ekspert Christian Huggel til nyhetsbyrået Reuters i desember i fjor.

En lignende hendelse fant sted i 1970 da et jordskjelv med en styrke på 7,9 rammet et fjellområde og sendte isblokker ned i innsjøer, som utløste et snøskred som begravde byen Yungay og tok livet av mer enn 20 000 mennesker.

Peru har flere tropiske isbreer enn noe annet land i verden, men grunnet økende temperaturer som følge av klimaendringer har ismassen krympet med rundt 40 prosent.

(NTB-AFP-Rdeuters/Dagbladet).