Et sorgfullt farvel til dem som aldri kommer tilbake

- For alle som ble berørt var katastrofen total, sa tidligere utenriksminister Jan Petersen til de pårørende i Thailand.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

KHAO LAK (Dagbladet.no): Det ble en verdig markering av de 35 nordmennene som døde på hotellene på Pakarang-stranda i Khao Lak. I overkant av 50 pårørende hadde møtt opp på den norske minnegudstjenesten på stranda foran hotellene Blue Village og South Sea.

For å minnes de som ikke fikk mulighet til å komme tilbake.

- 26. desember for ett år siden var også en fin dag. Den begynte slik, en ekstra stille vakker og solrik dag, uten regntruende skyer som nå. Barna lekte ved bassenget, familier gjorde seg klare til en utflukt, eller de satt og koste seg med en lang frokost søndags morgen, prekte sjømannsprest Rune Birkeland.

Så kom tsunamien. Bølgene som brutalt rev opp familier, og lot mennesker sitte igjen alene. Mer enn 5000 mennesker døde i Phang-Nga-provinsen hvor Khao Lak ligger.

Vær i det fjerne

Tidligere utenriksminister Jan Petersen innledet den norske seremonien i Pakarang. Han var glad for å være tilbake i Khao Lak for første gang siden januar i fjor.

- Vi sliter alle med våre sår og våre egne opplevelser. Og jeg tror alle vet at ingen er alene om det, sa Petersen til tilhørerne, før han påpekte det meningsløse ved å se på antallet mennesker som døde i katastrofen.

- For alle som ble berørt er katastrofen total. Det er ikke tallet som er avgjørende for sorgen, minnet han om.

FELLES SORG: Det norske og det thailandske flagget vaiet i vinden på Pakarang-stranda. Drøyt femti norske pårørende etter tsunamien mintes sine kjære som mistet livet for nøyaktig ett år siden, og takket samtidig det thailandske folket for den fantastiske hjelpa de fikk under katastrofen. Foto: Robert S. Eik
FELLES SORG: Det norske og det thailandske flagget vaiet i vinden på Pakarang-stranda. Drøyt femti norske pårørende etter tsunamien mintes sine kjære som mistet livet for nøyaktig ett år siden, og takket samtidig det thailandske folket for den fantastiske hjelpa de fikk under katastrofen. Foto: Robert S. Eik Vis mer

Så tok lederen for det norske pårørendesenteret i Phuket, Knut Erik Pedersen, ordet. Først for å lede ett minutts stillhet, før han leste opp navnene på de 84 nordmennene som døde for nøyaktig ett år siden.

Og over fjelltoppene bak stranda seg regntunge skyer innover bukta i Khao Lak. Og dannet merkelig nok en perfekt bue langs bukta. De pårørende holdt godt rundt hverandre. Plutselig var jula i fjor blitt fryktelig nær igjen.

En jul de fleste av dem som satt på mattene sine hadde gruet seg til i lang tid.

Enkelt og verdig

- Navneopplesingen er noe av det vanskeligste jeg har vært gjennom. Jeg får helt klump i halsen av å snakke om det nå også, fortalte Pedersen Dagbladet.no etter seremonien.

- Det var enkelt og verdig, og etter min mening en veldig flott seremoni.

Til slutt i seremonien gikk de pårørende fram og la ned røde roser i et hjerte roser foran alteret. Et alter som var bygget av steinrester fra gulvet i resepsjonen på Blue Village-hotellet. De siste synlige restene av Blue Village.

Og mens de mørke skyene nærmet seg bakfra, lyste horisonten opp i skinnende sol. Nesten som et bilde presten kunne brukt i prekenen sin.

Akkurat så vakkert det er mulig å få det på en minnegudstjeneste på en strand i Thailand. Ett år etter katastrofen som rørte alle.

SAMMEN I SORGEN: En mor og en sønn holder rundt hverandre under minnestunden på Pakarang-stranda.
ETT ÅR ETTER: Et minnesmerke av roser på stranda.