Et spark i ballene

Denne saken er det verste som kunne ha skjedd FIFA.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| FOR SNART to år siden ga journalisten Andrew Jennings et ironisk råd til de engelske fotballederne som prøvde å få VM-sluttspillet til landet i 2018:

- Send en observatør til Nigeria for å studere virkemidlene til Doktor Amos Adamu, skrev Jennings på sitt eget nettsted www. transparencyinsport.org, og hintet til hvordan nigerianernes personlige formue var bygget opp på lang og utro tjeneste som hjemlig sportssjef.

Nå lyder formaningen som en tilnærmet profetisk tale etter at den samme Amos sist helg ble avslørt av Sunday Times for å beregne  VM-stemmen sin til ca. 6 millioner kroner.

Men egentlig var dette værmeldingen om et pågående drittvær.

I MER enn tjue år har den virkelige makten i fotballsporten basert seg på bytte av fordeler. Fotball er blitt global idrett gjennom å binde lojaliteten til sportens nasjonale ledere til FIFA-hovedkvarterets gavmildhet. Eks-president Joao Havelange satt denne utviklingen i system og etterfølger Sepp Blatter sementerte den.

Aldri har fotball som felles kultur stått sterkere enn nå. Det er derfor en avsløring av systemets skyggesider oppleves som et spark bokstavelig talt midt i juvelene.

FOR SELVSAGT knyttes hvert land til FIFA med smartere gaver enn korrupsjon. Det fleste av disse båndene mellom den store fotballsjefen og de nasjonale bossene er lette å se. Dette er virkemidlene han bruker for å regjere trygt videre.

Desto viktigere blir det for Blatter å filleriste de som blir avslørt. Slik ender denne saken med to  juksemakere i unåde og et fotball-VM til England.