- Et spill om 118 døde

KIRKENES (Dagbladet): - «Kursk»-hevingen er først og fremst en mediejippo, en politisk skinnoperasjon og et spill for galleriet, mener Russlands-ekspert Thomas Nilsen i Bellona.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

- Jeg forstår ikke hvor Bellona har det fra. Dette koster russerne enorme summer. Hvorfor skulle de bruke så mye penger på noe de ikke tror på selv? spør admiral Einar Skorgen.

Operasjonen koster hele 750 millioner kroner, penger de mest kritiske russiske journalistene har antydet heller burde gått til de flere tusen etterlatte.

Farefullt arbeid

Men «Kursk» skal heves, tilsynelatende for enhver pris: Allerede til helga starter dykkerne arbeidet med å bore hull i skroget. En jetblåser, styrt fra en ROV-miniubåt, har blåst reint området rundt havaristen. Dykkerfartøyet «Mayo» er nå på vei inn til Kirkenes for å hente skjæreutstyret. Seinere skal baugen, der torpedoene ligger lagret, skjæres av. Det er nettopp dette farefulle arbeidet både tekniske eksperter og miljøvernere setter store spørsmålstegn ved.

- Jeg forstår bekymringen, men alt går etter planen; de mange hundre personene som deltar i dette har stor tro på at vi skal lykkes. Det er høstværet som vil bli helt avgjørende, sier Einar Skorgen, som nå er informasjonsmedarbeider for DSDS «Subsea», som deltar i hevingsoperasjonen.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer