Meslinger

- Et spørsmål om tid før liv går tapt

Lege slår alarm om spredning av meslinger.

MESLINGER: Verdens helseorganisasjon rapporterer om massiv spredning av den livstruende sykdommen meslinger. Fastlege Kaveh Rashidi er bekymret. Foto:
MESLINGER: Verdens helseorganisasjon rapporterer om massiv spredning av den livstruende sykdommen meslinger. Fastlege Kaveh Rashidi er bekymret. Foto: Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Nylig kunne Folkehelseinstituttet opplyse om en kraftig økning i antall tilfeller av den dødelige sykdommen meslinger i Norge. Tilfellene har økt fra null i 2016 til ett i 2017 og 12 i fjor. Koblet opp mot den globale økningen er dette dramatisk, mener fastlege Kaveh Rashidi.

- Det er snakk om en nærmest utryddet sykdom som har begynt å spre seg igjen. Antallet som blir smittet og som dør stiger i Europa, det er en skummel utvikling. Det kan være et spørsmål om tid før liv går tapt også her i Norge, selv om det foreløpig ikke er noen som har mistet livet her til lands, sier han til Dagbladet.

Hvert år tar sykdommen livet av 122 000 mennesker på verdensbasis, melder Verdens helseorganisasjon, WHO. Vaksinasjon er en av de mest effektive måtene å unngå sykdommer på, likevel brer skepsisen om seg.

Risikerer alvorlige seinskader

Før meslingvaksinen ble innført i Norge døde mellom fem og ti barn årlig av sykdommen. I år er det 30 år siden noen døde av meslinger her til lands. Men om den globale trenden med vaksineskepsis sprer seg til Norge, kan mange være i fare.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer