Et spytt i havet

Det er allerede fredsskapende soldater fra utlandet i Kaukasus. De har bare ikke blå hjelmer.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

«Jeg er overbevist

om at myndighetene må søke støtte i samfunnet for sine videre aksjoner,» skrev Mikhail Gorbatsjov i Moskovskie Novosti som kommentar til president Putins innskrenkninger av det spirende russiske demokratiet. «Hvordan skal man bekjempe korrupsjonen uten et normalt parlament eller en fri presse? Uten samfunnets kontroll?» spør den tidligere statslederen og fredsprisvinneren videre. Men den nåværende russiske presidenten synes å ha liten sans for så elastiske og «myke» størrelser som fri presse og et fungerende sivilsamfunn. Med makt skal makt bekjempes, er det budskap som kan leses ut av hans styreform og bestemmelser.

Ikke bare avviser

han enhver mulighet for forhandlinger med tsjetsjenerne. Hans svar på gisselaksjonen i Beslan - som ikke kunne ha skjedd uten korrupsjon innen de russiske politistyrkene - var å erklære slutt på valg av guvernører. De skal fra nå av utpekes av presidenten selv: Korrupsjon er langt fra ukjent blant de nåværende regionale lederne. Og skikken med å stemme på enkeltrepresentanter til Dumaen skal avskaffes. Bare riksdekkende partier skal fra nå av kunne stille kandidater. De trekk av pressefrihet som fantes før Putin kom til makten, er i praksis for lengst avskaffet.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer