Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Et sted å dø

Dødssyke pasienter kan få tilbud om en meningsfull avslutning på livet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Livshjelpsutvalget ønsker å opprette hospiceavdelinger over hele landet. Dette er et tilbud til alvorlig syke og døende pasienter der pasientens fysiske, psykiske, sosiale og eksistensielle behov settes i fokus.

- Her gjøres alt på pasientens premisser, sier Klaus Enersen (52).
Han er pasient på Hospice Lovisenberg og møtte helseminister Dagfinn Høybråten da han ble overrakt Livshjelpsutvalgets innstilling på samme hospice i formiddag.

Siden september i fjor har han visst at hans kreftsykdom er dødelig. - Det beste jeg kan håpe på nå, er at jeg kommer meg så pass at jeg kan gå litt rundt og kanskje komme hjem. Men jeg håper inderlig at jeg kan komme tilbake hit for å dø, sier han.
Utvalget foreslår at tilbudet skal etableres som en del av den offentlige helsetjenesten. Alle kommuner rådes til å innarbeide et punkt i sine helse- og sosialplaner som omhandler tjenester rettet mot denne pasientgruppen innen 2001.

Overlege ved Hospice Lovisenberg, Audun Myskja, er stolt over tilbudet. Likevel mener han at det er illusjon at hospice-tanken kan slå rot over hele landet.

- Ideelt sett burde alle fylker ha sitt hospice. Men denne formen krever erfarne og topp motiverte ansatte. Bevisstgjøring og 100 prosent ærlighet er andre stikkord. Slike folk vokser ikke på trær, sier overlegen.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media