Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Et sted må vi trekke grensen

Men ingen regjeringskrise etter asyl-uenighet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): SV er ikke enige i flere av punktene på tiltakslisten, men vi samarbeider veldig godt på andre områder. Det har aldri vært aktuelt for SV å gå ut av regjeringen, sa finansminister Kristin Halvorsen under en pressekonferanse i ettermiddag.

Økt flyktningstrøm

I dag ble det klart at regjeringen strammer inn asylpolitikken.

På en pressekonferanse tidligere i ettermiddag presenterte statsminister Jens Stoltenberg (Ap) og arbeids- og inkluderingsminister Dag Terje Andersen (Ap) 13 konkrete punkter til innstramming (se listen nederst i saken).

Bakgrunnen for tiltakene er den økte flyktningstrømmen til Norge det siste året.

Mens det i 2007 kom 6 500 asylsøkere, ligger det i år an til å komme om lag 15 000 asylsøkere.

60 prosent av søkerne får avslag. Hvis tilstrømningen fortsetter vil det utløse ekstrakostnader for Norge på 6,4 milliarder kroner i år.

Barn og flyktningråd

INGEN REGJERINGSKRISE: Til tross for at SV har tatt dissens på 8 av 13 punkter på regjeringens tiltaksliste. Foto: STEINAR BUHOLM
INGEN REGJERINGSKRISE: Til tross for at SV har tatt dissens på 8 av 13 punkter på regjeringens tiltaksliste. Foto: STEINAR BUHOLM Vis mer

Arbeiderpartiet og Senterpartiet står nokså nærme hverandre når det kommer til disse forslagene.

SV valgte derimot å ta dissens på de åtte første punktene.

- Vi er enige i at noe må gjøres for å unngå at mennesker, som mest sannsynlig ikke har grunnlag for å få opphold i Norge, blir lurt hit. Det ligger mange dramatiske historier bak, sa Halvorsen.

Uenighet dreier seg i hovedsak om to hovedpunkter.

Behandlingen av mindreårige asylsøkere og fravikelse fra rådene utstedt av FNs høykommissær for flyktninger (UNHCR).

Strammer inn på gjenforening

De nye reglene åpner for at mindreårige asylsøkere får bare en midlertidig oppholdstillatelse, og ikke permanent, slik praksisen er i dag.

- Det vil si at en som kommer hit som 17-åring, risikerer å bli utvist igjen da personen fyller 18 år, forklarer Halvorsen.

image: - Et sted må vi trekke grensen

Tiltaksplanens punkt fem, hvis den blir vedtatt, stadfester at bare personer med fire års utdanning eller arbeidserfaring i Norge, kan få innvilget familiegjenforening.

- Det betyr at en familiefar eller -mor som søker asyl, ikke vil få mulighet til familiegjenforening med sine barn som befinner seg i det landet man flyktet fra, før dette kravet er innfridd.

Vante holdninger

En individuell behandling av asylsøkere, uavhengig av hvilket geografiske områder de kommer fra, er et annet ankerpunkt for SV, siden det vil stride med anbefalingene fra UNHCR.

- Et sted må vi trekke grenser for kompromisser man kan inngå, og her er grensen nådd for oss, forklarte SV-lederen under pressekonferansen.

Hun mener at partiholdningene som nå kommer fra i denne tiltakslisten burde ikke være noe overraskelse. Det representerer, ifølge henne, de respektives partiers innarbeidete holdninger til asylpolitikk.

Her er tiltakene

1. Praksis når det gjelder opphold på humanitært grunnlag skal baseres på en individuell behandling av den enkelte sak, og ikke en gruppevurdering i forhold til det enkelte landområdet.

2. Manglende tilknytning til et geografisk område i saker som omhandler internflukt, skal ikke være tilstrekkelig alene for å få opphold på humanitært grunnlag. Det må foreligge andre sterke menneskelige hensyn for at oppholdstillatelse kan gis.

3. Norsk flyktning- og asylpolitikk fastsettes av norske myndigheter. Både i dag og fremover skal norsk praksis i hovedtrekk samsvare med praksis i andre sammenlignbare land.

4. Praksis etter Dublin II-reglene tilpasses praksis i andre land, slik at det ikke gjøres generelle unntak fra hovedprinsippet i Dublin II-reglene med mindre det foreligger særlige grunner. Det vil gjøres en individuell vurdering når det gjelder returer til Hellas og returer av enslige mindreårige asylsøkere.

5. Det innføres et vilkår om at referansepersoner som har opphold på humanitært grunnlag, må ha fire års utdanning eller arbeidserfaring i Norge for at det skal kunne innvilges familiegjenforening eller -etablering. Det samme vil gjelde for personer som har flyktningstatus, men bare ved familieetablering. Vilkåret vil ikke gjelde for personer som har fått tillatelse som arbeidsinnvandrere eller etter regelverket for EØS-borgere. Det kan gjøres unntak fra vilkåret dersom særlige grunner taler for det.

6. Det kan etter en individuell vurdering gis begrensede tillatelser uten rett til fornyelse, for enslige mindreårige søkere over 16 år som i dag får oppholdstillatelse kun fordi norske myndigheter ikke finner omsorgspersoner.

7. Etablering av praksis i strid med UNHCRs anbefalinger om beskyttelse skal som hovedregel prøves i stornemnd med mindre praksis følger av instruks fra AID til UDI.

8. UD har ansvaret for å fremforhandle og inngå en tilbaketakelsesavtale med Irak. Arbeidet forseres. Forutsetningene for å inngå en slik avtale, herunder de budsjettmessige konsekvenser utredes.

9. Regjeringen vil intensivere arbeidet med å få på plass tilbaketakelsesavtaler med viktige opprinnelsesland, for personer uten lovlig opphold i Norge.

10. Det utredes nærmere et forslag om eget hurtig saksbehandlingsløp i de tilfellene der asylsøkeren ikke bidrar til å avklare sin identitet.

11. Det skal tas fingeravtrykk av alle søkere som ikke kan dokumentere sin identitet, eller som må antas å oppgi falsk identitet.

12. Forslag til forskrift som begrenser nemndmøtebehandlingen i UNE til de vesentlige tvilsspørsmålene i en sak, sendes på høring.

13. Det etableres et hurtigløp som skal gi fullført saksbehandling og vedtaksfatting for enkelte grupper hvor det erfaringsvis er høy andel avslag. Det forutsettes at alle berørte etater som er nødvendige for å få til hurtigløpet, inngår i samarbeidet.

Les hele pressemeldingen her.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!