Baneheia-saken

- Et sterkt møte

Forsvarerne til Viggo Kristiansen møtte sin klient etter mandagens beskjed.

IKKE FORBEREDT: Viggo Kristiansens forsvarer Arvid Sjødin sier Kristiansen ikke er blitt forberedt på løslatelse fra fengselets side. VIDEO: Bjørn Langsem REPORTER: Øystein Andersen Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

ILA (Dagbladet): - Det var et sterkt møte med Viggo Kristiansen. Han skjønner protestene mot at han skal bli løslatt, men han sier at ingen har grunn til å være bekymret. Det han er opptatt av når han blir løslatt er fred og ro, og tid sammen med familien.

Det sier den Baneheia-dømtes advokater, Arvid Sjødin og Bjørn Gulstad etter et times langt møte med klienten på Ila landsfengsel mandag kveld.

STERKT MØTE: Advokat Arvid Sjødin på vei inn fengselsporten for å møte Viggo Kristiansen. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
STERKT MØTE: Advokat Arvid Sjødin på vei inn fengselsporten for å møte Viggo Kristiansen. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

På spørsmål om hva advokatene og Kristiansen snakket om et par dager før han trolig blir løslatt, svarer Gulstad:

- Da må jeg nesten svare: Hva var det vi ikke snakket om?

Sjødin, som har besøkt han i fengselet gjennom mange år, legger til:

- Han var like jovial og morsom som han pleier å være. Nå gikk han tilbake på cella for å tenke over når han blir hentet hjem til Kristiansand. Solstad legger til:

- Han er ikke den som kommer til å gå rundt i gågatene i Kristiansand og vise seg fram.

Begge advokatene tar for gitt at Kristiansen blir hentet av sin far og kommer ut portene på Ila onsdag, kanskje allerede tirsdag.

DØMT: Viggo Kristiansen ble dømt for drapene i Baneheia. Foto: Eivind Pedersen / Dagbadet
DØMT: Viggo Kristiansen ble dømt for drapene i Baneheia. Foto: Eivind Pedersen / Dagbadet Vis mer

Har vært i kontakt med politiet

På vei inn til møtet fortalte Sjødin til Dagbladet hva som var klientens planer etter løslatelsen.

- Viggo Kristiansen skal hjem til foreldrene og sin omsorgsfulle familie i Kristiansand. Senga på gutterommet står som den gjorde, og venter på han 21 år etterpå.

- Hvordan vurderer du Kristiansens sikkerhet i Kristiansand?

- Vi har merket oss at etterlattes representanter har bedt om politibeskyttelse av frykt for at Kristiansen kommer tilbake. Vi har vært i kontakt med politiet, Vi har ikke bedt direkte om beskyttelse, men politiet har fått bedre grunnlag for å selv vurdere sikkerhetssituasjonen. Vi har blant annet vist stygge utsagn og trusler som har kommet på sosiale medier. Politiet får selv vurdere totalbildet.

BESØKTE KRISTIANSEN: Advokat Arvid Sjødin og advokat Bjørn Gulstad på vei inn til Viggo Kristiansen. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
BESØKTE KRISTIANSEN: Advokat Arvid Sjødin og advokat Bjørn Gulstad på vei inn til Viggo Kristiansen. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

Flere jobbtilbud

Advokat Sjødin opplyser at flere bedrifter i Kristiansand har tilbudt Kristansen jobb når han kommer ut. Lagerjobb er ett av tilbudene.

- Vi skal innom dette og mye annet her på Ila i kveld, sa Sjødin på vei inn portene.

Gulstad bekreftet at det var mye som skulle gjennomgås under møtet.

- Det er mange praktiske ting han må lære seg etter 21 år. Det aller første blir nok å lære seg hvordan en iPhone funker.

Kan løslates onsdag

Høyesterett vil tidligst onsdag avklare hvordan spørsmålet om løslatelsen behandles.

Høyesterett har gitt partene frist til 2. juni med å komme med eventuelle bemerkninger til at saken behandles skriftlig.

- Straks partene har uttalt seg, vil Høyesterett ta stilling til hvordan saken skal behandles, og videre behandling vil bli gitt høy prioritet, sier Høyesteretts direktør Bente J. Kraugerud i en kommentar til NTB.

Høyesterett skulle opprinnelig behandle spørsmålet om løslatelse 17. juni i full behandling med fem dommere.

Kristiansen er dømt til 21 års forvaring for å ha vært hovedmannen bak voldtektene og drapene på Stine Sofie Sørstrønen (8) og Lena Sløgedal Paulsen (10) i Baneheia i Kristiansand 19. mai 2000.

Kristiansen har hele tida nektet straffskyld.

Jan Helge Andersen ble dømt til 19 års fengsel. Han har sonet ferdig.

Gjenopptatt

Gjenopptakelseskommisjon besluttet 18. februar i år å gjenåpne straffesaken mot Viggo Kristiansen.

Statsadvokaten i Oslo skal nå se på saken på nytt, og vurdere om det blir en ny rettssak, eller om de går inn for frifinnelse.

Kristiansen ble i to rettsinstanser dømt på bakgrunn av hele det samlede bevisbildet; forklaringen til kameraten Jan Helge Andersen og fordi det ble funnet et delvis DNA-spor på ofrene som domstolen den gangen tilskrev Kristiansen.

Dette DNA-sporet er seinere blitt analysert på nytt og er blitt definert som uegnet til å bli lagt fram som et bevis i en rettssak.

I sin avgjørelse på 369 sider, skriver kommisjonen at DNA-beviset var avgjørende for at saken nå ble gjenopptatt.

Også trafikken på Kristiansens mobiltelefon i det tidsrommet da de to jentene ble drept, har blitt anført som et utelukkelsesbevis ettersom den ikke kan ha vært ved åstedet.

Ikke enige

Gjenopptakelseskommisjonen var ikke enstemmig. Et mindretall - leder og advokat Siv Hallgren og overlege Tor Ketil Larsen mente at vilkårene for gjenåpning ikke var oppfylt.

«Selv om de nye sakkyndige rapportene om DNA-beviset mv. hadde vært kjent for retten i 2002, så er det likevel ingen rimelig mulighet for at disse - vurdert sammen med de øvrige bevisene som ble presentert for retten - ville ha endret bevisbildet på en slik måte at det ville ha ført til frifinnelse av Viggo Kristiansen», skriver kommisjonen.

Kristiansen har totalt begjært saken gjenopptatt seks ganger, klaget to ganger på avgjørelsen om at den ikke ble tatt opp, og ført en av klagesakene til Høyesterett, men uten å få medhold.

Han anmeldte også sin tidligere kamerat Jan Helge Andersen for falsk forklaring, men anmeldelsen ble henlagt etter få uker.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer