«Et stort flertall av barna er brune»

Unni Lindell raser mot NRK-profil-Anders Magnus etter reportasje om «raseskille» i Oslo.

SKUFFET: Krim- og barnebokforfatter Unni Lindell mener det var flaut å se Anders Magnus snakke om skolebarn på Oslos østkant, og snakke om brune og hvite barn. Foto: Frank Karlsen / Dagbladet
SKUFFET: Krim- og barnebokforfatter Unni Lindell mener det var flaut å se Anders Magnus snakke om skolebarn på Oslos østkant, og snakke om brune og hvite barn. Foto: Frank Karlsen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

||| (Dagbladet): «Oslo er blitt en rasedelt by. I noen bydeler starter raseskillet allerede i barnehagen», sa nyhetsanker Nina Owing da hun introduserer østkantinnslaget på Dagsrevyen 4. januar.

NRK-teamet filmer i barnehage og skolegård, og snakker med barn og småbarnsforeldre.

Anders Magnus rapporterer: «Et stort flertall av barna er brune. (...) De siste åra har brune skoler blitt brunere og hvite skoler hvitere.»

Hoppet i stolen Ordbruken i TV-innslaget har skapt reaksjoner. Krimdronning og barnebokforfatter Unni Lindell rykket ut i Aftenposten tirsdag og karakteriserte Dagsrevyen-reportasjen som uanstendig.

«Jeg hoppet i stolen da Dagsrevyen hadde et reportasjeinnslag om barnehager i Oslo, der fokuset var at barnehagene hadde en meget skjev fordeling av hvite og brune barn og at det var et problem. Det er selve betegnelsen brune og hvite barn jeg reagerte på», skriver Lindell.

Overfor Dagbladet utdyper hun:

— Uttrykkene brune og hvite barn blir rett og slett litt ekkelt. Bruken er både uanstendig og useriøs. Jeg er selvfølgelig helt enig i at man må fordele norsktalende og ikke-norsktalende. Men jeg reagerer på forenklingen. Norske barn kan også ha mørk hudfarge og utenlandske barn kan være hvite, for eksempel fra Russland eller Øst-Europa, sier Lindell.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer