- Et stort nederlag for norsk rettsvesen

Bistandsadvokater reagerer sterkt på at en av meddommerne i terrorrettssaken trolig er inhabil.

TROLIG INHABIL: Meddommer Thomas Indrebø (i midten) skrev på Facebook at Anders Behring Breivik fortjener dødsstraff. Nå er han fjernet fra rettssaken. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet.
TROLIG INHABIL: Meddommer Thomas Indrebø (i midten) skrev på Facebook at Anders Behring Breivik fortjener dødsstraff. Nå er han fjernet fra rettssaken. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet.Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

OSLO TINGRETT (Dagbladet): I dag tidlig ble det kjent at meddommer i terrorrettssaken Thomas Indrebø har skrevet på Facebook at Anders Behring Breivik fortjener dødsstraff etter terrorhandlingene 22. juli.

Både aktor, ved statsadvokat Svein Holden, og forsvarer ved Geir Lippestad ber nå om at Indrebø trekker seg.

Retten innledet derfor dagen med en 30 minutters pause for å vurdere meddommerens habilitet, og Indrebø ble deretter fjernet fra saken..

- Et nederlag Bistandsadvokat Arne Seland mener det er et nederlag for norsk rettsvesen at meddommeren trolig blir fraveket på dag to i retten.

- Det er første gang i denne saken at det er retten selv som står for en skandale. Det er veldig trist. Det er den som er viktig. Dette var et stort nederlag for norsk rettsvesen, sier Seland, som i dag tidlig var blant dem som mente at dommeren var inhabil og måtte trekke seg.

Bistandsadvokat Sjak R. Haaheim mener også at uttalelsene er svært uheldige.

- Det er veldig uheldig at den ene meddommeren har kommet med en slik uttalelse, sier Haaheim til Dagbladet.

ØNSKER NY MEDDOMMER: Både forsvarer Geir Lippestad og aktor Svein Holden ber om at meddommer Thomas Indrebø. Foto: Bjørn Langsem  /Dagbladet
ØNSKER NY MEDDOMMER: Både forsvarer Geir Lippestad og aktor Svein Holden ber om at meddommer Thomas Indrebø. Foto: Bjørn Langsem /Dagbladet Vis mer

- Man kan stille seg spørsmålet om hvorfor han ikke opplyste om dette før rettsaken startet, sier han.

Varameddommer klar Tingrettsdommer Ole Kristen Øverberg, som er en del av dommerpoolen, sier også at hendelsen er uheldig.

- Det er uheldig at det dukker opp et spørsmål om habilitet hos en meddommer, og når både aktoratet, forsvarerne og bistandsadvokatene nå ber om at denne meddommeren fratrer, regner jeg med at dette vil skje. Det sitter imidlertid en varameddommer i salen, slik at dersom det ender med at meddommeren må fratre, vil denne varameddommeren tre inn som meddommer.

Varameddommeren er Anne Elisabeth Wisløff (71), pensjonist.

- Burde dette blitt fanget opp tidligere?

- Jeg vil anta at spørsmålet om sosiale medier er stilt tidligere, men hva som har skjedd i dette tilfellet, vet jeg ikke.

- Rart de ikke sjekket Støttegruppen for 22. juli støtter også at meddommeren skal avtre.

- Det er korrekt ifølge loven at meddommeren skal avtre, og da støtter vi dette. Jeg synes domstolen har håndtert dette spørsmålet på en ryddig måte i dag, sier Christin Bjelland fra Støttegruppen for 22.juli til Dagbladet når vi møter henne utenfor sal 250.

ET NEDERLAG: Bistandsadvokat Arne Seland synes dagens hendelser er et stort nederlag for norsk rettsvesen.
Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
ET NEDERLAG: Bistandsadvokat Arne Seland synes dagens hendelser er et stort nederlag for norsk rettsvesen. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer

Hun forstår at noen kan ha ment at Breivik fortjente dødsstraff etter 22.juli.

- Det var veldig mye følelser i dagene etter terrorangrepet, så jeg forstår at enkelte har uttalt dette. Personlig er jeg ikke enig i dødsstraff, sier Bjelland.

Utenfor sal 250 møter Dagbladet også Freddy Lie, far til Elisabeth (16) som omkom på Utøya og Cathrine (17) som ble skutt, men overlevde.

- Det er rart at ikke tingretten har sjekket opp habiliten til meddommere i forkant av rettssaken, sier Lie, som fikk beskjed fra sin bistandadvokat om dilemmaet knyttet til habiliten til meddommer Thomas Indrebø klokka 06.30 i dag morges.

- Voldsomt utsagn Professor i strafferett, Erling Johannes Husabø, sa til Dagbladet tidligere i dag at det er mye som tyder på at meddommeren må fratre.

- Det var et voldsomt utsagn. Hvis meddommeren har uttalt noe om hvilken straff Breivik burde få på et tidligere tidspunkt, så lukter det sterkt av inhabilitet. En dommer skal ikke ha kommet med konkrete uttalelser i en sak som vedkommende skal dømme i. Det er ikke tillitvekkende, sier han.

Han sier saken nå vil gå sin gang.

MISTET DATTEREN:
Freddy Lie mistet datteren Elisabeth på Utøya. Hans andre datter Cathrine ble også skutt, men overlevde. Han synes det er rart hvis tingretten ikke har sjekket habiliteten til meddommerne skikkelig.
Foto: Erlend Aas / Scanpix
MISTET DATTEREN: Freddy Lie mistet datteren Elisabeth på Utøya. Hans andre datter Cathrine ble også skutt, men overlevde. Han synes det er rart hvis tingretten ikke har sjekket habiliteten til meddommerne skikkelig. Foto: Erlend Aas / Scanpix Vis mer

- Jeg forstår det sånn at det satt en varameddommer i salen i går, og slik sett kan saken gå sin gang, sier han.

Dagbladet kommer med mer.

RYDDIG: Christin Bjelland under fra Støttegruppen for 22. juli synes retten har håndtert saken på en ryddig måte i dag.
Foto: Lise Åserud / Scanpix
RYDDIG: Christin Bjelland under fra Støttegruppen for 22. juli synes retten har håndtert saken på en ryddig måte i dag. Foto: Lise Åserud / Scanpix Vis mer