Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Et stort rop om hjelp

Nye bilder fra Sibir sjokkerer. - Det ekstreme er i ferd med å bli normalen, sier ekspert.

HETEBØLGE: De infrarøde satelittbildene fra områdene ved elva Berezovka viser varmen som nå herjer i området. Foto: Maxar Technologies / Reuters / NTB Scanpix
HETEBØLGE: De infrarøde satelittbildene fra områdene ved elva Berezovka viser varmen som nå herjer i området. Foto: Maxar Technologies / Reuters / NTB Scanpix Vis mer

Flammehavet vokser i Sibir. Meldingene om rekordvarme og skogbranner har kommet tett den siste tida. Arktisk kulde er på ingen måte det første man tenker når man ser bildene fra de nordlige delene av Russland.

38 grader minner mer om etterlengtede charterstrender enn Putins rike. Klimaeksperter lar seg nå for alvor skremme av de infrarøde satellittbildene, hvor store deler av landskapet er farget rødt, skriver Reuters.

- Dette er hva en hetebølge medfører, sier Thomas Smith ved London School of Economics til nyhetsbyrået.

Tallenes skremmende tale

Han viser til at det ikke bare er vegetasjonen som nå brenner i Sibir, men også bakken. Tundraen som fungerer som lager for store mengder karbon klarer ikke lenger å holde flammenes høye temperatur nede.

Hetebølgen fører på den måten til nye klimagassutslipp. En ond spiral, ifølge Smith.

Temperaturen i arktiske strøk stiger raskest fordi havstrømmer bærer varmen mot polene og is og snø smelter. Det har ført til at russiske byer i Arktis har opplevd helt ekstraordinære temperaturer, skriver The Guardian.

NASA ADVARTE: Allerede 27. april advarte USAs romforskningsorganisasjon NASA om brannene i Sibir, og la ut dette satellittbildet. Video: NASA Vis mer

De siste 17 åra har satellittbildene sett stadig mer dramatiske ut for området. De arktiske brannene og påfølgende klimagassutslippene har økt kraft, særlig de siste to somrene.

Ifølge Reuters har det bare i løpet av juni 2019 og juni 2020 kommet større utslipp fra Sibir enn i juni de 15 foregående åra til sammen. Samtidig går temperaturene til værs.

- Det som skjer nå, er konsekvensen av fortida og utslipp fra industrien. Det som vil skje her de neste 40 åra, er allerede avgjort på grunn av det som har vært. Vi får ikke gjort noe med det. Derfor bør vi også være bekymret - det kan bare bli verre, sier Smith.

FLAMMEHAV: Enorme skogbranner herjer i Sibir. Foto: Maxar Technologies / Reuters / NTB Scanpix
FLAMMEHAV: Enorme skogbranner herjer i Sibir. Foto: Maxar Technologies / Reuters / NTB Scanpix Vis mer

Ekstremt normalt

Ved elva Berezovka ryker det kraftig. Satellittbildene ser nesten ut som malerier. Vakker kunst av et svært bekymringsverdig motiv.

Gjennomsnittstemperaturene i deler av Sibir var 10 grader over gjennomsnittet, ifølge EUs Copernicus Climate Change Service. Takket være hetebølgen, er 2020 i ferd med å bli det varmeste året i som er registrert til tross for at karbonutslippene har sunket under coronapandemien.

«I GOD FYSISK FORM»: Russlands president Vladimir Putin tok seg en todagersferie til Bajkalsjøen i Sibir. Der drev han blant annet med underhavsfiske. Video: AP DV / NTB Scanpix Vis mer

Seniorforsker ved universitetet i Colorado, Walt Meier, beskriver situasjonen i området som en ovn. Ikke nok med det:

- Det som pleide å være det ekstreme, blir nå det normale. Høyere temperaturer kommer nå relativt ofte, sier han, og får støtte fra professor Gail Whiteman ved universitetet i Exeter i England.

- Dette er et stort rop om hjelp. Men det er ikke det eneste problemet i Arktis når det gjelder klimaforandringer, sier Whiteman, og uttrykker samtidig bekymring for at permafrosten tiner raskere enn forventet. Noe som fører til langt høyere utslipp av karbondioksid og metan enn det skogbrannene står for.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!