- Et stort rop om hjelp

Nye bilder fra Sibir sjokkerer. - Det ekstreme er i ferd med å bli normalen, sier ekspert.

HETEBØLGE: De infrarøde satelittbildene fra områdene ved elva Berezovka viser varmen som nå herjer i området. Foto: Maxar Technologies / Reuters / NTB Scanpix
HETEBØLGE: De infrarøde satelittbildene fra områdene ved elva Berezovka viser varmen som nå herjer i området. Foto: Maxar Technologies / Reuters / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Flammehavet vokser i Sibir. Meldingene om rekordvarme og skogbranner har kommet tett den siste tida. Arktisk kulde er på ingen måte det første man tenker når man ser bildene fra de nordlige delene av Russland.

38 grader minner mer om etterlengtede charterstrender enn Putins rike. Klimaeksperter lar seg nå for alvor skremme av de infrarøde satellittbildene, hvor store deler av landskapet er farget rødt, skriver Reuters.

- Dette er hva en hetebølge medfører, sier Thomas Smith ved London School of Economics til nyhetsbyrået.

Tallenes skremmende tale

Han viser til at det ikke bare er vegetasjonen som nå brenner i Sibir, men også bakken. Tundraen som fungerer som lager for store mengder karbon klarer ikke lenger å holde flammenes høye temperatur nede.

Hetebølgen fører på den måten til nye klimagassutslipp. En ond spiral, ifølge Smith.

Temperaturen i arktiske strøk stiger raskest fordi havstrømmer bærer varmen mot polene og is og snø smelter. Det har ført til at russiske byer i Arktis har opplevd helt ekstraordinære temperaturer, skriver The Guardian.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer