KrF-ere skuffet over billigere alkohol:

- Et stort tap for Norge

- Uheldig for folkehelsa, mer vold i nære relasjoner. Slik oppsummerer fylkesleder i KrF de reduserte alkoholavgiftene partiet har gått med på.

BILLIGERE ALKHOL OG TOBAKK: KrF-leder Kjell Ingolf Ropstad (i bakgrunnen) måtte akseptere at Frp og Sylvi Listhaug fikk gjennomslag for reduserte avgifter på alkohol. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB
BILLIGERE ALKHOL OG TOBAKK: KrF-leder Kjell Ingolf Ropstad (i bakgrunnen) måtte akseptere at Frp og Sylvi Listhaug fikk gjennomslag for reduserte avgifter på alkohol. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

På grasrota i KrF er flere misfornøyd etter at partiet har gått med på reduserte alkohol- og tobakksavgifter i statsbudsjettet for neste år.

- Det er et stort tap for Norge. Vi vil helt sikkert se høyere alkoholforbruk som følge av dette. Det er uheldig for folkehelsa, og det skaper mer vold i nære relasjoner. Det er sørgelig at KrF ikke klarer å få flertall for å bevare dagens nivå, sier Bror-Lennart Mentzoni, leder i Vestfold og Telemark KrF, til Dagbladet.

- Dette vil ramme de svakeste blant oss, og viser behovet for et enda sterkere KrF etter valget neste år, legger han til.

- Det gjør vondt

Også KrF-veteran Torhild Bransdal er skuffet.

- Det gjør vondt, men jeg velger helt bevisst å være pragmatisk. Det var dette vi måtte gi for å få en avtale som jeg kan stå inne for. Viktigst for meg er solidariteten på verdens fattige og forfulgte. Der er jeg ikke pragmatisk, sier hun til Dagbladet.

Det var en tydelig skuffet Frp-leder Siv Jensen som presenterte sine gjennomslag i budsjettforhandlingene. Jensen ønsket en betydelig reduksjon i antall kvoteflyktninger og i bistandsbudsjettet, men fikk ingen av delene. Jensen advarte, og sa at dersom det ikke hadde vært for coronakrisa Norge står i, kunne Frp ha forlatt forhandlingsbordet.

Avgiftsreduksjonen på alkohol og tobakk forblir Jensens største seier i dette budsjettforliket. For KrF er hennes seier et tap.

- Jeg er veldig glad for enighet i budsjettforhandlingene og alle de punktene som er kommet med som er i tråd med KrF sin politikk. At det blir reduserte avgifter på alkohol og tobakk er jeg ikke glad for, men jeg kan leve med det når det er så mye annet bra i budsjettavtalen, sier Bente Høston Bostad, fylkesleder Trøndelag KrF, til Dagbladet.

Milliarder i avgiftslette

Avgiften på sjokolade og sukkervarer blir nå fjernet, mens avgiften på alkoholfrie drikkevarer blir halvert. Avgiften på snus blir redusert med 25 prosent, mens avgiften på øl og vin går ned med 10 prosent.

Samlet avgiftsreduksjon på grensehandelsvarer blir på 3,675 milliarder. Men i KrF er håpet at alkohol skal bli dyrere, ikke billigere.

- Vi ønsker selvsagt primært høyere avgifter på alkohol, men dette er et minimalt tap som jeg tenker vi lever godt med. Samtidig er det greit for å vise velgerne hvordan et sterkere KrF kunne sikra sårbare grupper i Norge enda bedre, sier fylkesleder i Oslo KrF, Espen Andreas Hasle.

Hasle får støtte fra Innlandet KrF.

- Det er riktig at det er en klar sammenheng mellom alkoholforbruk og pris. Derfor har KrF vært mot reduserte avgifter på alkohol. Fortsatt vil Norge ha vesentlig høyere avgift enn for eksempel Sverige. I forhandlinger handler det om å gi og ta og dette måtte til for å få til en avtale nå, sier Oluf Maurud, leder i Innlandet KrF.

Lenger nord i landet er stemningen bedre.

- Vi snakker om én krone og femti øre i prisreduksjon for en halvliter. Det er nesten komisk hvor hardt Frp har prioritert dette. Jeg mener KrF har kommet godt ut av forhandlingene, og at Ropstad har gjort en god jobb, sier Truls Olufsen-Mehus, leder i Troms og Finnmark KrF, til Dagbladet.

Fornøyd Ropstad

Da budsjettforliket ble presentert var KrF-leder Kjell Ingolf Ropstad særlig fornøyd med at det settes av mer penger til vei og at antallet kvoteflyktninger holdes på 3000.

- Vi har sikret et budsjett som gir økt trygghet til barnefamiliene. Barnetrygden er til sammen styrket med 8200 kroner siden 2019. Vi viderefører kontantstøtten på et høyt nivå og vi har sørget for å løfte støtten til gravide som står utenfor arbeidslivet, sa Ropstad.

- For KrF er det viktig å legge til rette for investeringer i lokalt næringsliv og arbeidsplasser. Det brukes også store ressurser på arbeidsmarkedstiltak, på studieplasser og på å opprette 7000 flere tiltaksplasser. Det sikrer at flere kan komme i jobb, la han til.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer