Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Et stort tilbakeslag for Uganda

Utenriksministeren er skuffet over nye lov som kan straffe homofili med livstid i fengsel.

 FORVERRING:  Utenriksminister Børge Brende (H) sier det er skuffende hvis Ugandas president har signert og dermed innført loven som kan gi livstid i fengsel for homofili. Foto: Benjamin A. Ward / Dagbladet
FORVERRING: Utenriksminister Børge Brende (H) sier det er skuffende hvis Ugandas president har signert og dermed innført loven som kan gi livstid i fengsel for homofili. Foto: Benjamin A. Ward / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

President Yoweri Museveni skal før helgen ha sagt at han vil undertegne loven som betyr at homoseksualitet kan straffes med livsvarig fengsel.

Norske myndigheter, som gir mye bistand til Uganda, vurderer nå hvordan de skal reagere.

- Vi har ikke fått endelig bekreftelse på at presidenten har signert loven, men viser det seg å stemme, er dette meget skuffende og et stort tilbakeslag for menneskerettighetene i Uganda. Seksuelle minoriteters situasjon i Uganda er allerede vanskelig. Dette representerer en ytterligere forverring, sier Brende i en epost til NTB.

- Samstemt Han sier videre at Norge koordinerer seg med andre givere og med FNs høykommissær for menneskerettigheters kontor i Uganda.

- Samtidig lytter vi til menneskerettsorganisasjoner i Uganda, Norge og internasjonalt. Det er viktig at man har en samstemt holdning til hvordan vi nå vil gå fram videre, sier han.

Norge gir i snitt 400 millioner kroner årlig i bistand til Uganda.

Danske konsekvenser Danmark er også en viktig bidragsyter til Uganda, og den danske regjeringen antyder at støtten kan stå på spill dersom den omstridte loven blir undertegnet.

- Beslutter Uganda å velge en kurs som strider mot internasjonal lovgiving om toleranse og ikke-diskriminering, er det klart at vi sammen med andre internasjonale partnere, og gjennom kontakt med relevante ugandiske krefter, må se på om det bør få konsekvenser for det nåværende tette politiske og utviklingspolitiske samarbeidet, sier utviklingsminister Mogens Jensen til nyhetsbyrået Ritzau.

Loven som nå ligger på bordet er en omarbeidet versjon av det opprinnelige forslaget, hvor homoseksuell praksis kan straffes med døden. Lovforslaget har blitt sterkt kritisert av organisasjoner og vestlige giverland. Derfor sendte Museveni nylig signaler om at loven ville bli skrinlagt, men nå ser det altså ut til at han har snudd.

(NTB)

 STORE PROTESTER:  Det var i 2010 at debatten rundt lovforslaget raste som verst. Da hadde flere internasjonale ledere gått ut og fordømt lovforslaget, som igjen ble møtt med demonstrasjoner i Uganda. Dette bildet ble tatt i februar 2010, i Jinja. Foto: Scanpix/REUTERS/James Akena
STORE PROTESTER: Det var i 2010 at debatten rundt lovforslaget raste som verst. Da hadde flere internasjonale ledere gått ut og fordømt lovforslaget, som igjen ble møtt med demonstrasjoner i Uganda. Dette bildet ble tatt i februar 2010, i Jinja. Foto: Scanpix/REUTERS/James Akena Vis mer
Hele Norges coronakart