Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Et stort utbrudd her er det vi frykter mest

Vulkanen Katla viser tegn til liv i dag. Flomvann samler seg rundt vulkanområdet, og jordskjelvaktivitet registreres.

MAN ÅKNE: Vulkanen Katla har ikke hatt utbrudd siden 1918. I dag er det blitt observcert tegn på utbrudd, melder AP. Bildet er fra landsbyen Vik på Island, ikke langt fra Katla. Foto: Emmanuel Dunand / Scanpix
MAN ÅKNE: Vulkanen Katla har ikke hatt utbrudd siden 1918. I dag er det blitt observcert tegn på utbrudd, melder AP. Bildet er fra landsbyen Vik på Island, ikke langt fra Katla. Foto: Emmanuel Dunand / Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Det er blitt observert tegn til at det kan komme utbrudd fra vulkanen Katla, og flomvann samler seg rundt vulkanområdet, skriver nyhetsbyrået AP.

Flere skal være evakuert fra områdene nær vulkanen.

Vannsamlinger Katla «våkner» cirka hvert åttiende år, og sist gang det var utbrudd fra vulkanen var i 1918.

Leder for det islandske direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap, Iris Marelsdottir, sier at de tror flomvannet er forårsaket av at istaket på vulkanen smelter.

- Men det er mulig at det for eksempel er høye geotermiske temperaturer fører til den store vannsamlingen. Derfor vet vi ikke nøyaktig når et eventuelt utbrudd vil skje, sier hun ifølge AP.

Jordskjelvaktivitet Professor i geologi ved Universitetet i Oslo, Johan Petter Nystuen forteller at det er blitt registrert jordskjelvaktivitet i Katla i dag.

- Det har pågått jordskjelvaktivitet der det siste døgnet. De siste jordskjelvene er yngre enn fire timer gamle, sier han til Dagbladet.

- Et stort utbrudd i Katla er det vi frykter mest på Island. Katla er en stor sentralvulkan, og får tilførsel fra magmakamre som ligger mellom to og ftre kilometer under jordoverflaten. Det ser ut til at jordskjelvaktiviteten ligger i den syd-østre delen, samme sted som i forkant av det forrige store utbruddet i 1918, sier Nystuen.

- Venter på storutbrudd Ifølge Nystuen har Katla i gjennomsnitt utbrudd hvert førtiende til femtiende år.

- Vi har derfor ventet på et kjempestort utbrudd lenge.

Vulkanen ligger under isbreen Myrdalsjøkulen. Ved et stort utbrudd vil isbreen over krateret smelte og det vil dannes jøkullaup, eller breelver.

- Det vil kunne bety at store bebodde områder må evakueres, sier Nystuen.

Spøker for flytrafikk Om det kommer et stort utbrudd fra Katla vil det dessuten spøke for flytrafikken, mener Nystuen.

- Et stort utbrudd fra Katla vil være langt langt større enn utbruddet i Eyjafjallajökull i fjor. Det vil kunne gi enorme mengder aske, og dessuten bli mer langvarig.

Hvor langvarig da?

- Det kan i verste fall vare i flere måneder.

Nystuen presiserer at aktiviteten som er blitt registrert i dag ikke nødvendigvis betyr at det vil komme et utbrudd i Katla med det føørste, eller at det blir et stort utbrudd.

- Av og til er utbruddene så små at de ikke en gang når over isen, sier Nystuen.

Dagbladet følger saken.