Et supermarked for våpensalg

Ble fengslet for å ha informerte om ulovlig våpensalg i Irak.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): En etter en har de som har sagt ifra om korrupsjon i Irak blitt degradert eller sparket. Noen har fått enda verre behandling for å ha informert om ulovligheter under gjenoppbyggingen av Irak. Marineveteran Donald Vance satt 97 dager i fengsel for å ha varslet om ulovlig våpensalg, skriver AP.

Vance ble puttet i det samme fengselet som Saddam Hussein satt i  utenfor Bagdad, Camp Cropper. Der ble han utsatt for harde forhør og satt i isolat.

Ulovlig våpensalg

Det hele startet etter at Vance fortalte en FBI-kontakt i Chicago om det ulovlige våpensalget. Kjøperne var både irakiske opprørere, amerikanske soldater og irakisk stats- og ambassadeansatte. Våpnene ble betalt i kontanter, og ingen kvittering var påkrevd. Selgeren var det irakisk eide selskapet Vance jobbet for, Shield Group Security Co.

– Det var som en Wal-Mart (amerikansk butikkjede, red.anmk.) for våpen. Det var ulovlig og alle visste om det, sier Vance til AP.

Vance gjorde derfor det han mente var det riktige, og fortalte om det ulovlige salget av blant annet håndvåpen og landminer. Han samlet dokumenter og foto og informerte en FBI-agent i hjembyen Chicago, ettersom han ikke visste hvem han kunne stole på i Irak.

For bryet satt han 97 dager i Camp Cropper, der han var klassifisert som innsatt grunnet sikkerhetsrisiko.

Også hans kollega Ethan Ertel ble pågrepet. Han hjalp Vance med å samle den nødvendige dokumentasjonen. Begge har levert inn et føderalt saksmål og hevder de ble fengslet på ulovlig grunnlag, og mener de ble utsatt for fysiske og mentale forhørsteknikker vanligvis brukt på terrorister og såkalte fiendtlig kjempende.

STORE PENGER: En gruppe som kaller seg Mutiny demonstrerer utenfor kontoret til KBR, et av Halliburtons dattersalskper i Sydney, Australia, i protest mot det de mener er Halliburtons profitt på den amerikanske invasjonen i Irak. Foto: SCANPIX/EPA/PAUL MILLER
STORE PENGER: En gruppe som kaller seg Mutiny demonstrerer utenfor kontoret til KBR, et av Halliburtons dattersalskper i Sydney, Australia, i protest mot det de mener er Halliburtons profitt på den amerikanske invasjonen i Irak. Foto: SCANPIX/EPA/PAUL MILLER Vis mer

Får livet ødelagt

Korrupsjon har lenge vært et problem for gjenoppbyggingen av Irak. Hundrevis av prosjekter blir muligens aldri ferdige, inkludert oljerør og elektisitetssystemet. Den amerikanske kongressen har gitt mer enn 30 milliarder dollar (cirka 180 milliarder norske kroner) og minst 8.8 milliarder (44 milliarder norske) har forsvunnet. Likevel belønnes ikke de som sier ifra, tvert imot.

– Dersom man sier ifra, blir man ødelagt, sier professor i statsvitenskap ved universitetet i Texas, William Weaver.

– Korrupsjon florerer i gjenoppbyggingsprosjekter. Det hender folk spør meg om «Skal jeg si noe?» Og svaret mitt er alltid nei. Dersom man er gift, mister man familien. De mister jobben. De mister alt, sier Weaver.

De som har varslet om ulovligheter i Irak, har mistet jobben, blitt degradert og blitt nektet hjelp av myndighetene i rettssaker mot firmaene de har varslet om.

– Den eneste måten vi kan få greie på problemene, er dersom noen står frem og sier ifra om hva som skjer. Men når noen gjør det, blir de knust av myndighetene. Beskjeden er tydelig: Ikke varsle, eller vi gjør livet ditt til et helvete, sier Beth Daley som er med i en uavhengig gruppe som undersøker korrupsjon på statlig nivå.

Halliburton-skandalen

En av de som har merket at det ikke lønner seg å varsle er Bunnatine Greenhouse. Som den høyest rangerte sivile i ingeniørkorpset i det amerikanske militæret, vitnet hun i 2005 foran en kongresskomité om hennes funn av utbredt bedrageri i multimilliardkontrakten med Halliburtons datterselskap Kellog, Brown and Root (KBR).

Et supermarked for våpensalg

Kort tid etter ble Greenhouse degradert. Nå sitter hun i en bitteliten leilighet med svært lite å gjøre, og har mistet all autoritet. Det er slutten på en ellers plettfri 20 år lang karriere. Folk hun har kjent i årevis snakker ikke lenger til henne.

– Det er utrolig hvordan vi sier vi vil ha en slutt på svindel i statsorganer, men likevel knebler de som prøver å si ifra og gjøre det rette, sier hun.

I papirene hennes for å degraderingen, er grunnen oppgitt å være at hun ikke lenger gjorde jobben godt nok. Greenhouse selv sier det er fordi de bare ville bli kvitt henne.

Likevel angrer hun ikke.

– Jeg har mot til å si fra når det er nødvendig. Og jeg betalte prisen for det.

Omgjorde dom

To andre som gikk til sak etter at de fikk sparken etter å ha varslet om ulovligheter i Custer Battles i 2004, Robert Isakson og William Baldwin, samlet sammen beviser over to år, og endte med at dommeren i saken ga selskapet en bot på 10 millioner dollar (cirka 60 millioner norske kroner)

Det var den første sivile dommen i en sak som omhandler bedrageri i selskaper som har fått kontrakter for å gjenoppbygge Irak.

I 2006 ble dommen omgjort av distriktsdommer T.S. Ellis III. Han mente Isakson og Baldwin ikke hadde klart å bevise at den provinsielle koalisjonsstyresmakten, den USA-støttede okkupanten i 14 måneder i Irak, var en del av USAs regjering. Siden har ikke en eneste varsler-sak gått for retten.

– Det er en trist, hjerteskjærende kommentar til systemet. Jeg forsøkte å hjelpe regjeringen, men den så ikke ut til å bry seg, sier Isakson, tidligere FBI-agent og nå eier av et internasjonalt entreprenørselskap.

Støttes ikke av myndighetene

En måte å varsle på, er et såkalt qui tam-søksmål, under den føderale loven om falske krav. Loven kom under Abraham Lincoln som motsvar til at entreprenører solgte ubrukelige våpen til det amerikanske militæret. Loven gjør det mulig for privatpersoner å saksøke på vegne av myndighetene.

Myndighetene har muligheten til å skrive seg på søksmålet. De saksøkende vil da fordele erstatningene av en eventuell økonomisk erstatning. Det er ofte en effektiv måte for å få tilbake føderale midler som har forsvunnet som følge av svindel, og den senere tid har amerikanske myndigheter tatt del i flere slike saker og vunnet. Men myndighetene har aldri blitt med på et qui tam-søksmål som gjelder entreprenørsvindel i Irak, selv om titalls søksmål av denne typen er registrert siden 2004.

– Det merker disse sakene. Dersom myndighetene ikke vil være med på søksmålet, tror dommerne at det ikke er saker som stiller veldig sterkt, sier advokat Alan Grayson, som har kjørt flere av sakene, inkludert den mot Custer Battles.

Ble overvåket

De fleste av søksmålene stilles fra tidligere ansatte i gigantfirmaer. Flere har vitnet for kongresskomiteer, der de har viste til svindel de har oppdaget og hva slags følger det fikk for dem da de snakket høyt om det.

Julie McBride vitnet i fjor om det hun mente var svindel på Camp Fallujah i Irak. Hun sa at KBR økte sine utgiftsposter ved å doble og tredoble antallet soldater som brukte deres rekreasjonsfasiliteter. Hun sa også at selskapet tok penger som var ment til en Super Bowl-fest for de amerikanske troppene, og heller brukte pengene på en fest for seg selv.

– Etter at jeg snakket høyt om mine bekymringer rundt dette, ble jeg satt under overvåking av Halliburton. Mine eiendeler ble undersøkt og jeg fikk beskjed om at jeg ikke fikk lov å snakke med medlemmer av det amerikanske militæret. Jeg forble overvåket til jeg forlot landet, sa McBride til komiteen.

Halliburton og KBR nekter for å ha kjennskap til at noe slik skal ha skjedd.

Fenglset uten grunn

Marinekaptein John Flemming, talsmann for USAs fengselsoperasjoner i Irak, sier at han kan bekrefte at Donald Vance satt inne, men at kan ikke kan komme med flere detaljer rundt saken på grunn av søksmålet.

Ifølge søksmålet startet Vance og Ertel å sende dokumentasjon til FBI-agent Travis Carlisle i oktober 2005 og de påfølgende seks månedene. I april 2006 ble de to fratatt alle sine sikkerhetsbeviser og ble dermed begrenset til å måtte holde seg innenfor firmaets område. I panikk ringte Vance den amerikanske ambassaden i Bagdad. Der fortalte gisseleksperter ham at han holdt på å bli kidnappet, og ha fikk beskjed om å «Stenge seg inne på et rom med så mye våpen han kunne få tak i.»

Det militære sendte en spesialstyrke for å hente de to. Tilbake på ambassaden sov de et par timer, og trodde de var blant venner. Derfra ble de påført håndjern og hetter over hodet og sendt til Camp Copper. Der ble Ertel i litt over en måned, Vance i nesten tre. Etter hvert ble de to fortalte at de ble holdt der av sikkerhetsmessige grunner, ettersom sjefene i selskapet de jobbet i var mistenkt for å selge våpen til opprørere. De to mennene skal flere ganger ha bedt om at det ble tatt kontakt med agent Carlisle, men fikk til svar enten at han ikke eksisterte eller at han hadde sagt han ikke kjente de to.

Aldri mer FBI

Så en dag ble Vance sluppet fri, uten å få vite noe om hvorfor han hadde sittet der eller hvorfor de bestemte seg for å slippe han løs.

– De kjørte meg til Bagdad internasjonale flyplass og dumpet meg der.

Da han kom hjem, ringte han advokat. Han sier han aldri mer vil kontakte FBI igjen.

VÅPENINSPEKSJON: Amerikanske soldater inspiserer våpnene sine. På under et år <a href="http://www.dagbladet.no/nyheter/2007/08/02/507810.html">forsvant 190 000</a> våpen i Irak, uten at noen kan redegjøre for hvor de ble av. De få som tørr å varsle om ulovlig våpenhandel, går en ublid fremtid i møte.
SKVISET UT: Bunnatine Greenhouse var ansatt i militærets ingeniørkorps, men etter å ha varslet myndighetene om uregelmessigheter i kontrakten til Halliburtons datterselskap KBR. her vitner hun for komiteen i juni 2005. Hun mener selv hun ble skvist ut av jobben på grunn av at hun varslet, etter en 20 års plettfri karriere.