Et supermarked for våpensalg

Ble fengslet for å ha informerte om ulovlig våpensalg i Irak.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet.no): En etter en har de som har sagt ifra om korrupsjon i Irak blitt degradert eller sparket. Noen har fått enda verre behandling for å ha informert om ulovligheter under gjenoppbyggingen av Irak. Marineveteran Donald Vance satt 97 dager i fengsel for å ha varslet om ulovlig våpensalg, skriver AP.

Vance ble puttet i det samme fengselet som Saddam Hussein satt i  utenfor Bagdad, Camp Cropper. Der ble han utsatt for harde forhør og satt i isolat.

Ulovlig våpensalg

Det hele startet etter at Vance fortalte en FBI-kontakt i Chicago om det ulovlige våpensalget. Kjøperne var både irakiske opprørere, amerikanske soldater og irakisk stats- og ambassadeansatte. Våpnene ble betalt i kontanter, og ingen kvittering var påkrevd. Selgeren var det irakisk eide selskapet Vance jobbet for, Shield Group Security Co.

– Det var som en Wal-Mart (amerikansk butikkjede, red.anmk.) for våpen. Det var ulovlig og alle visste om det, sier Vance til AP.

Vance gjorde derfor det han mente var det riktige, og fortalte om det ulovlige salget av blant annet håndvåpen og landminer. Han samlet dokumenter og foto og informerte en FBI-agent i hjembyen Chicago, ettersom han ikke visste hvem han kunne stole på i Irak.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer