FARLIG SKATTERÅD: Skattemyndighetene vil ha mindre å gjøre, men det kan bli farlig for de som følger rådet. Foto:  Håkon Mosvold Larsen  / SCANPIX
FARLIG SKATTERÅD: Skattemyndighetene vil ha mindre å gjøre, men det kan bli farlig for de som følger rådet. Foto: Håkon Mosvold Larsen / SCANPIXVis mer

Et svært farlig skatteråd

Ekspertene i Skattebetalerforeningen peker på et skatteråd fra Skatteetaten som de mener det er «svært farlig» å følge.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Hegnar.no): Dagen før fristen for å levere selvangivelsen går ut kan det være greit å vite at det fremdeles er mulig å føre opp fradrag du glemte i fjor eller året før.

Nå kommer imidlertid Skatteetaten med et råd som er litt mer kontroversielt. Vil man ha skattepengene tidlig er rådet å oppgi færre opplysninger til skattemyndighetene.

Det betyr i praksis at Skatteetaten vil at færre skriver noe i selvangivelsens post 5.0 - Tilleggsopplysninger. Årsaken til det er at alle vedlegg og merknader krever saksbehandling, og det går derfor med mye tid til å lese merknader.

- Når rådet om å gi færre opplysninger kobles opp mot "forsinkelse av skattepengene", blir rådet svært farlig, skriver Skattebetalerforeningen på sin blogg.

Foreningen går derfor nå ut mot skatterådet og minner om at skattytere har en opplysningsplikt. Skatteetaten kan også ilegge straff, i form av tilleggsskatt, hvis de oppdager at det er gitt "uriktige eller ufullstendige opplysninger til ligningsmyndighetene", heter det.

- Dette kan jo bli rene skattefellen, sier ansvarlig redaktør Stein Ove Haugen i HegnarOnline.

Kan endre ligning i ti år Skatteetaten kan endre selvangivelsen din om du ikke har oppfylt opplysningsplikten. Du kan kontrolleres og ilegges skatt ti år tilbake i tid.

Men har du oppfylt opplysningsplikten, er det 2-årsfristen som gjelder.

Hvis du for eksempel har gitt korrekte og fullstendige opplysninger i selvangivelsen for inntektsåret 2011, må skattemyndighetene varsle deg om endring til din ugunst senest 31/12 2013 for å overholde den nevnte 2-årsfristen.

Bruk post 5.0 Skattebetalerforeningen har i lang tid generelt anbefalt alle som er usikre å bruke post 5.0 - Tilleggsopplysninger.

- Det rådet står fortsatt, heter det på bloggen.

- Det kan føre til at skatteoppgjøret ditt blir forsinket, men da blir det i hvert fall riktig - og du slipper å risikere at skatteetaten kommer løpende etter deg etter at 2-årsfrisen er ute, sier Haugen.

Les også: Nytt skattesjokk - staten får aldri nok