Et svensk Frp?

Svenskene har ikke noe fremskrittsparti, men nå øker innvandringsmotstanden i Sverige.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

I motsetning til Norge og Danmark har Sverige vært spart for store og varige partidannelser fundert på innvandringsmotstand og generell politikerforakt. Men nå tyder flere tegn på en sterkt økende misnøye med innvandringspolitikken også i Sverige. Integrasjonsbarometeret som det svenske Integrasjonsverket har laget for regjeringen siden 1999, viser at 23,3 prosent - fire av ti svensker - kan tenke seg å stemme på et parti som vil innskrenke innvandreres rettigheter. Tre av ti vil systematisk diskriminere innvandrere når det gjelder tilgang til jobb, bolig og bidrag.

Partiet som først og fremst håper å kunne fange velgere i dette farvannet er Sverigedemokraterna,SD, som er aggressivt nasjonalistisk og innvandrerfiendtlig. I mange år har de spilt en ubetydelig rolle i politikkens utkant. De etablerte partiene har behandlet dem som spedalske og ikke en gang villet møte dem til debatt. Og de svenske riksmediene har praktisk talt ikke sluppet dem til. Men omslaget ble synlig ved valget i fjor høst. SD fikk markant økt oppslutning særlig i Sør-Sverige. De har flertall i enkelte kommuner og sitter på vippen i andre. Deres neste mål er å komme over sperregrensa ved riksdagsvalget i 2009.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer