BISPE-PREKEN: Biskop Bernt Eidsvig i Oslo katolske bispedømme har avdart mot fortielse, og forlangt en modig og oppriktig kirke. Likevel gikk det lang tid før den tidligere biskopens innrømmelser kom for en dag.  Foto: Katolsk.no
BISPE-PREKEN: Biskop Bernt Eidsvig i Oslo katolske bispedømme har avdart mot fortielse, og forlangt en modig og oppriktig kirke. Likevel gikk det lang tid før den tidligere biskopens innrømmelser kom for en dag. Foto: Katolsk.noVis mer

- Et svik å tie om overgrep

Det hevder kirken som selv tiet i ni måneder om overgrepet mot den norsk altergutten.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet): Biskop Bernt Eidsvig lovte i påsken sine trosfeller at kirken skal være «modig og åpen», slik at overgrepsofrenes «dyrekjøpte og smertefulle erfaring» ikke skal være bortkastet.

Få dager senere viser det seg at den katolske kirke i Norge har tiet. Og den har gjort det lenge.

LES: Katolsk biskop innrømmer overgrep

Taus ledelse- Den katolske kirke i Norge er rystet i sine grunnvoller etter at Troskongregasjonen den 6. april bekjentgjorde at tidligere biskop Müller av Trondheim har sagt seg skyldig i seksuelt misbruk av en mindreårig, heter det i dagens pressemelding.

Men overgrepet ble kjent for Den katolske kirke allerede i januar 2009.

I juni 2009 la daværende biskop Müller alle kortene på bordet, og forlot landet.

Likevel har det vært tyst fra kirkens ledere.

- Vi er modige
Til tross for at kirkens ledere har holdtovergrepet skjult helt siden Müllers innrømmelse i juni 2009, hevder biskop Eidsvig at kirken skal være åpen og modig:

- I denne prosess skal vi være modige og oppriktige, for hvis vi ikke gjør bot og gjør alt vi kan for å forhindre at nye ofre for prester eller ordensfolks overgrep kommer til, da er denne dyrekjøpte og smertefulle erfaring bortkastet, sa biskop Bernt Eidsvig da han holdt preken i St. Olavs kirke i Oslo denne påsken.

Ventet ni månederFørst ni måneder etter at biskopen innrømmet overgrep mot altergutten, bekjentgjør kirken at det har funnet sted.

Som biskopen selv sa i prekenen, er det imidlertid ingen tvil om hva som er rett og galt:

AVSKJED: Georg Müller ble gitt avskjed i fjor. Foto: Katolsk.no
AVSKJED: Georg Müller ble gitt avskjed i fjor. Foto: Katolsk.no Vis mer

- I hele kirkens historie har ingen som har forgrepet seg på barn og mindreårige hatt en tillatelse til dette.

- Et svikI en pressemelding i dag kaller kirken fortielense om overgrep for et svik.

- Derfor er disse hendelser - med noen ekstreme unntagelser - alltid skjedd i mørke og i hemmelighet. Sviket mot barna har samtidig vært et svik mot Kirken og Kirkens sendelse. Det har vært et problem for mange å ta inn over seg at prester eller ordensfolk kan gjøre slike ting, og i mange tilfeller har dette ført til fortielse og fornektelse.

I pressemeldingen om fortielse, står det imidlertid ikke noe om hvorfor den har latt vente på seg i ni måneder. 

Den lange ventetiden forklarer Eidsvik imidlertid slik overfor adressa.no:

- Saken har ikke vært offentliggjort fordi offeret i saken ikke har ønsket det. Vedkommende er nå godt over myndighetsalder.

- Ikke kollektiv skyldBiskop Eidsvig mener menighetsbarna skal slippe å bære kirkens svik på sine skuldre:
- Det ville være berettiget om vi føler kollektiv skam over hva enkelte av våre kolleger har gjort og andre fortiet, men jeg advarer dere mot å påta dere kollektiv skyld, sa Eidsvig.