- Et svik at ikke de overlevende blir nevnt

Randi Johansen Perreau hadde to sønner på Utøya 22. juli. Bare en av dem ble nevnt i retten.

- MER FOKUS PÅ DE OVERLEVENDE: Randi Johansen Perreau hadde to sønner på Utøya 22. juli. Men bare en av dem ble nevnt i retten i dag. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet
- MER FOKUS PÅ DE OVERLEVENDE: Randi Johansen Perreau hadde to sønner på Utøya 22. juli. Men bare en av dem ble nevnt i retten i dag. Foto: Jacques Hvistendahl / DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Det er et svik at de overlevende ikke nevnes i retten, sier Randi Johansen Perreau til Dagbladet, på trappa utenfor Oslo tinghus.

Hun mistet sin sønn Rolf Christopher Johansen Perreau (25) på Utøya 22. juli. Men yngstesønnen Sebastian (14), Rolf Christophers lillebror, var også på Utøya - og reddet livet.

Sterk opplevelse Randi Johansen Perreau opplevde det som sterkt å være i retten mandag.

- Hvordan var det å se Anders Behring Breivik gråte?

- Det vil jeg ikke snakke om. Det er ikke viktig, sier Perreau til Dagbladet.

- Hvordan har du opplevd å være i retten?

- I all hovedsak synes jeg det har vært en god og ryddig prosess. Men jeg ville ønsket meg et sterkere fokus på de overlevende, sier Randi Johansen Perreau.

- I retten hører jeg navnet til en av sønnene mine. Men ikke til den andre, sier Perreau, som er kritisk til at bare et fåtall av de overlevende er nevnt i tiltalen statsadvokatene Svein Holden og Inga Bejer Engh har tatt ut.

795 ikke nevnt Alle de 77 drapsofrene er nevnt med navn i den 18 sider lange tiltalebeslutningen etter 22. juli-terroren. Tiltalen inneholder navn på de ni som ble alvorlig skadd i Regjeringskvartalet. 33 overlevende fra Utøya er også nevnt i tiltalen - totalt utgjør dette 119 ofre og skadde.

Totalt var 914 personer i livsfare den 22. juli i fjor. 350 i regjeringskvartalet, og 564 på Utøya. Det vil si at 795 personer ikke nevnes ved navn i tiltalen.

Statsadvokat Svein Holden opplyste at å nevne alle de berørtes navn i tiltalen ville gjort domstolen og forsvarernes arbeid svært vanskelig.

- Tiltalen nevner folk som ble drept, personer som ble fysisk hardt skadet i Oslo og personer som ble truffet av skudd på Utøya. Ved utvelgelsen av disse navnene må vi erkjenne at dette har vært en vanskelig vurdering. Det er mange som er rammet av hendelsene som vi ikke navngir i tiltalen, sa Holden etter at tiltalen ble offentliggjort.

MISTET LIVET: Rolf Christopher Johansen Perreau mistet livet på Utøya 22. juli. Hans lillebror overlevde. Foto: AP / NTB Scanpix
MISTET LIVET: Rolf Christopher Johansen Perreau mistet livet på Utøya 22. juli. Hans lillebror overlevde. Foto: AP / NTB Scanpix Vis mer