Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Et svik og en alvorlig ansvarsfraskrivelse

Sterke reaksjoner på kutt i antall Syria-flyktninger.

FÅR KRITIKK: Regjeringen foreslår å kutte antallet kvoteflyktninger fra Syria fra 1.000 til 500. I sitt forslag til statsbudsjett for 2014 gikk den forrige regjeringen inn for å ta imot en tilleggskvote på 1.000 kvoteflyktninger fra Syria. Foto: Tommy Arnesen / Dagbladet
FÅR KRITIKK: Regjeringen foreslår å kutte antallet kvoteflyktninger fra Syria fra 1.000 til 500. I sitt forslag til statsbudsjett for 2014 gikk den forrige regjeringen inn for å ta imot en tilleggskvote på 1.000 kvoteflyktninger fra Syria. Foto: Tommy Arnesen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Regjeringen foreslår å kutte antallet kvoteflyktninger fra Syria fra 1 000 til 500.

- Et svik og en alvorlig ansvarsfraskrivelse, sier Amnesty.

I sitt forslag til statsbudsjett for 2014 gikk den forrige regjeringen inn for å ta imot en tilleggskvote på 1.000 kvoteflyktninger fra Syria.

Frp reagerte da kraftig på de rødgrønnes forslag.

- Freidig gjort, sa Frps Morten Ørsal Johansen, som beskrev bevilgningen som en snubletråd i budsjettet og tok til orde for at det ville være klokere å sørge for «gode løsninger i nærområdene».

- Skulle videreføre - Dette er veldig overraskende. Jeg har oppfattet tidligere signaler som at regjeringen skulle videreføre forslaget fra den rødgrønne regjeringen, sier Beate Ekeløve-Slydal i Amnesty Norge til NTB.

- Det er vanskelig å se en god begrunnelse for dette når man ser belastningen i nabolandene til Syria, der infrastrukturen kneler.

FNs høykommissær for flyktninger har bedt vestlige land, inkludert Norge, om å være villig til å ta imot flere flyktninger fra Syria.

Alvorlig signal - Dette er en svært lite solidarisk handling overfor Syrias naboland og ikke minst menneskene som trenger hjelp, sier Ekeløve-Slydal.

Hun sier beslutningen er særlig overraskende i lys av utenriksminister Børge Brendes «tydelige tale om et enormt behov for å hjelpe syriske flyktninger i sitt første møte med det sivile samfunnet».

Beslutningen sender et alvorlig signal til resten av verden, ifølge Amnesty.

- Signalet er at hvis Norge ikke kan strekke seg til mer enn 500, hvorfor i all verden skulle noen andre gjøre det, sier Ekeløve-Slydal.

Også FN-sambandet reagerer sterkt på de blåblås forslag:

- Norge tar allerede imot for få av de millioner av syrere som er på flukt. At regjeringen stenger døra for 500 syriske flyktninger fremstår smålig, både i Norge og internasjonalt, sier Rune Arctander, assisterende generalsekretær i FN-sambandet.

(NTB)