- Et svik overfor barn i nød

Venstre i harnisk over regjeringens asylinnstramninger.

LANGE DAGER: Mange av de unge mindreårige asylsøkerne til Norge blir sittende lenge på asylmottak mens de venter på at søknaden skal behandles. Foto: HÅKON EIKESDAL/DAGBLADET
LANGE DAGER: Mange av de unge mindreårige asylsøkerne til Norge blir sittende lenge på asylmottak mens de venter på at søknaden skal behandles. Foto: HÅKON EIKESDAL/DAGBLADETVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet):
- Innstramningene overfor enslige mindreårige asylsøkere er et svik overfor barn i nød, tordner Venstres nestleder Trine Skei Grande. Foranledningen er regjeringens nye tiltak som skal minske antallet asylsøknader, og spesielt fra den nevnte gruppa.

Åttepunktsplan
Arbeids- og inkluderingsminister Dag Terje Andersen la tidligere i dag fram den nye åttepunktsplanen som skal få ned tallet på asylsøkere som ikke fyller vilkårene for beskyttelse.

- Målet er også å hindre at Norge må ta imot en uforholdsmessig stor andel av søkerne som kommer til Europa, sa ministeren.

Antallet asylsøkere til Norge har økt første halvdel i år sammenliknet med i fjor; til sammen har 8000 kommet hittil i år, 2500 flere enn i fjor - og over 1100 oppgir å være enslige og mindreårige, hovedsakelig fra Afghanistan.

Prognosene viser at samlet antall asylsøkere til Norge i år vil bli ca. 18 000.

Fornøyd med seg selv
På tross av at søkerantallet har steget siden regjeringens forrige runde med innstramningstiltak, er statsråd Andersen fornøyd med tiltakene, spesielt med tanke på at antallet søkere fra Irak er gått ned.

- Nå er det nye utfordringer, med de enslige mindreårige fra Afghanistan, som vi må sette inn nye tiltak for, sa han.

Blant andre Redd Barnas landsjef i Afghanistan, Poul Brandrup, er kritisk til planer regjeringen tidligere har varslet for de enslige mindreårige fra landet, blant dem tanken om å bygge et internat i hjemlandet for dem som sendes tilbake.

- I verste fall kan det bety at barn dumpes i Kabul til ei svært usikker framtid, sa Brandrup til Dagbladet i går.

- Grotesk behandling i Hellas
Venstre reagerer også spesielt sterkt på at det nå skal bli lettere å returnere barnefamilier som er kommet til Norge via Hellas, tilbake dit.

PRESENTERTE NY PLAN: Arbeids- og inkluderingsminister Dag Terje Andersen presenterte regjeringens nye plan for å få ned antallet asylsøkere til Norge. Målet er bl.a. at norsk praksis på området skal skille seg så lite som mulig fra våre europeiske nabolands praksis. Foto: GORM KALLESTAD/SCANPIX
PRESENTERTE NY PLAN: Arbeids- og inkluderingsminister Dag Terje Andersen presenterte regjeringens nye plan for å få ned antallet asylsøkere til Norge. Målet er bl.a. at norsk praksis på området skal skille seg så lite som mulig fra våre europeiske nabolands praksis. Foto: GORM KALLESTAD/SCANPIX Vis mer

- Det er i direkte strid med FNs høykommissær for flyktningers (UNHCRs) anbefalinger. Hellas har fått krass kritikk av høykommissæren for sin groteske behandling av asylsøkere, sier Skei Grande.

Hun harselerer også over punktet om at søkere uten dokumentert identitet som hovedregel ikke skal få arbeidstillatelse mens søknaden behandles.

- Det er jo ren idioti ikke å la arbeidsføre mennesker få jobbe mens de venter. Regjeringen ber jo om at disse søker til mindre heldige aktiviteter.

Forventer SV-dissens
Under regjeringens forrige runde med asylsøkertiltak i fjor tok regjeringspartner SV dissens. Venstre forventer det samme denne gangen.

- Da vil Ap og Frp nok en gang søke sammen for å få flertall for en flyktning- og asylpolitikk hvor de to har mer til felles enn noen av dem vil innrømme, sier Venstres nestleder.

Partiet understreker at «grunnløse asylsøkere» må få raskere avslag og retur, og at de derfor ønsker seg en sentral identifikasjonsenhet som lettere skal komme til bunns i hver enkelt søknads grunnlag.

- Panisk handling
Heller ikke Frp er spesielt imponert over regjeringens nye åttepunktsplan. Partiets innvandringspolitiske talsmann Per-Willy Amundsen kaller planen «et stort gjesp i sommervarmen», ifølge NTB.

REAGERER: Venstre-nestleder Trine Skei Grande er ikke begeistret over regjeringens nye tiltak, og håper SV igjen vil ta dissens innad i regjeringen. Foto: ALF OVE HANSEN/SCANPIX
REAGERER: Venstre-nestleder Trine Skei Grande er ikke begeistret over regjeringens nye tiltak, og håper SV igjen vil ta dissens innad i regjeringen. Foto: ALF OVE HANSEN/SCANPIX Vis mer

- Dette er tiltak som overhodet ikke vil ha noen som helst effekt. Dette er en panisk handling fra en regjering som føler at det brenner under føttene, sier Amundsen med henvisning til at det snart er valg.

- Vi må returnere langt flere og langt raskere enn i dag. Vi må opprette lukkede asylmottak for å hindre at personer går under jorden og forsvinner, sier han.

Skuffelse
Sosialistisk Ungdom på sin side er skuffet over regjeringens utspill.

- Dette synes jeg ikke noe om. Det vi ser nå, er at Norge ikke er villig til å ta sitt ansvar for verdens flyktningbyrde, men er med på en vestlig og europeisk ansvarsfraskrivelse, sier SU-leder Mali Steiro Tronsmoen til NTB.

- Dette er mennesker som er hardt prøvet og på flukt, vi har et ansvar for å hjelpe dem.

På den annen side er Steiro Tronsmoen lite begeistret over det hun oppfatter som et forsøk fra Venstre på å fiske SV-velgere på uriktig grunnlag.

- Det framstår som at SV er dobbeltmoralister som finner seg i innstramningene. Det gjør vi ikke. Vi har tatt dissens, sier SU-lederen til Dagbladet.

- Oppfølging
Hun utdyper:

- Disse nye innstramningene er en oppfølging av det som kom i fjor høst, da et flertall i regjeringen gikk inn for at norsk asylpolitikk skal tilpasses andre lands, og at man skal ta mindre hensyn til UNHCRs anbefalinger. SV tok dissens på disse punktene, og er absolutt uenig i mye av det som ble presentert i dag, også.

Spesielt alvorlig ser hun på at regjeringsflertallet vil gå imot UNHCRs anbefaling og sende barnefamilier til Hellas.

- Det er høyst kritikkverdig, og SV har tatt dissens mot dette. Skei Grandes utspill mot oss viser at hun ikke har satt seg inn i saken, påpeker en oppildnet Mali Steiro Tronsmoen.

Kirsten Kvalø, leder for PRESS, Redd Barnas ungdomsorganisasjon, mener barna med de nye tiltakene blir ofre i konkurransen om å ha den strengeste asylpolitikken i Europa.

- Det er trist å se at Soria Moria-erklæringens løfte om en human flyktning- og asylpolitikk i tråd med FNs anbefalinger nå i praksis har endt med det stikk motsatte, sier Kvalø til NTB.

UT MOT VENSTRE: SU-leder Mali Steiro Tronsmoen er ikke begeistret over Skei Grandes utspill; hun mener Venstre prøver å lure til seg SV-velgere på uriktig grunnlag. - Vi finner oss ikke i innstramingene. Vi har tatt dissens, sier hun til Dagbladet. Foto: JOHN T. PEDERSEN/DAGBLADET
UT MOT VENSTRE: SU-leder Mali Steiro Tronsmoen er ikke begeistret over Skei Grandes utspill; hun mener Venstre prøver å lure til seg SV-velgere på uriktig grunnlag. - Vi finner oss ikke i innstramingene. Vi har tatt dissens, sier hun til Dagbladet. Foto: JOHN T. PEDERSEN/DAGBLADET Vis mer