- Et syn fra helvete

En kystby i Australia var mørklagt i hele 14 timer - også på høylys dag - på grunn av røyken fra skogbrannene.

MØRKLAGT: To personer er ute og vurderer situasjonen sørøst i Australia. Foto: REUTERS/Tracey Nearmy
MØRKLAGT: To personer er ute og vurderer situasjonen sørøst i Australia. Foto: REUTERS/Tracey Nearmy Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Varmen i Australia når stadig nye rekorder. Den, og vinden, gjør det å slukke de omfattende skogbrannene som rammer landet, vanskelig å stoppe.

Store områder i Australia brenner. I Eden, en kystby i delstaten New South Wales, var situasjonen spesielt kritisk natt til søndag.

På et tidspunkt hadde ikke byen sett dagslys på hele 14 timer, ifølge australske ABC. Slik Dagbladet skrev lørdag, ble flere steder sørøst i landet mørklagt på høylys dag på grunn av all røyken. En rød glød kunne synes på den nattsvarte himmelen, som oppsto midt på dagen.

PLUTSELIG MØRKT: Midt på dagen ble det plutselig bekmørkt i den australske kystbyen Mallacoota. Video: Ap Vis mer

- Velkommen til et syn fra helvete. Det er apokalyptiske scener. Dette er sånt du ser i skrekkfilmer, når bomben går av, sier ABC-reporter Phil Williams.

MØRKLAGT: Sollyset finner ikke fram gjennom røyken. Foto: NTB Scanpix
MØRKLAGT: Sollyset finner ikke fram gjennom røyken. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Dødstallene øker

Situasjonen er høyst kritisk. Ute på veiene, kan det plutselig brenne på begge sider av deg.

- Det så OK ut for noen minutter siden. Plutselig ble himmelen helt oransje. Så ble den svart, sier 9News-reporter Sam Cucchriara til egen kanal.

Dødstallene øker.

En 47 år gammel mann døde lørdag av hjertestans da han sammen med en venn kjempet mot flammene ved en eiendom i Batlow sørvest for Canberra i New South Wales (NSW), opplyser politiet søndag.

Totalt i Australia er 24 personer til bekreftet drept i brannene, som også har ødelagt nærmere 2.000 hjem.

I Victoria er det søndag 50 branner, seks av dem på et såkalt krisenivå. Seks personer var søndag fortsatt savnet i delstaten.

BRANN: En brannmann gir en koala vann nær Cudlee Creek i South Australia. Om lag 200 branner herjer i fire delstater i Australia. Halvparten av dem er i New South Wales. Video: Oakbank Balhannah CFS / AP. Klipp: Ørjan Ryland / Dagbladet Vis mer

Rekord

Ifølge Sydney Morning Herald opplever delstaten nord for Victoria, New South Wales, en av sine varmeste dager noensinne. I byen Penrith, vest for Sydney, viste kvikksølvet hele 48,9 grader. Dermed er det brannherjede området det varmeste stedet på kloden lørdag.

Lenger nord, i nærheten av Nowra i New South Wales, er skogbrannen så kraftig at den har skapt helt egne værsystemer. Den har blant annet ført til såkalte pyrostormer.

- Dette er en veldig farlig situasjon. Følg med på forholdene rundt deg og ta forholdsregler, opplyser australske myndigheter.

Brannene skaper de reneste pyrostormer - eller pyrocumulonimbus (pyroCB) - som det heter på fagspråket.

Over brannene genereres pyrostormene, som kommer med voldsomt tordenvær.

PyroCB er i stand til å utløse sine egne lynnedslag, skaper masse nedtrekk av luft, mye vind og til og med hagl svertet med sot. Slike pyrostormer er i stand til å påvirke atmosfæren i høyder på opptil 15 kilometer.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer