AUF-SKOLEN: Jens Stoltenberg og Gro Harlem Brundtland på Utøya i Tyrifjorden sommeren 1988. (Foto: Scanpix)
AUF-SKOLEN: Jens Stoltenberg og Gro Harlem Brundtland på Utøya i Tyrifjorden sommeren 1988. (Foto: Scanpix)Vis mer

Et tapt paradis?

22. juli neste år vil AUF tilbake til Utøya.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Verden ville ikke vært den samme uten Utøya, sa Jonas Gahr Støre på en sommerleir for noen år siden. Arbeiderpartiet ville i alle fall vært annerledes. Faktisk er utenriksministerens største innenrikspolitiske problem sannsynligvis nettopp det at han har vært på Utøya for få ganger. Regjeringskollegene hans har stort sett vokst opp der, det er der de ble kjent med hverandre og der de fikk sin politiske skolering. Statsministeren har vært på Utøya hvert år siden 1974.

Gro Harlem Brundtland var som seksåring med faren sin på pinseleir. Rune Gerhardsen satt på farens skuldrer tidlig på femtitallet. Thorbjørn Jagland møtte kona Hanne på Utøya, Libe Rieber-Mohn og Rune Bjerke ble forelsket der. Politikk og klining går opp i en høyere enhet når politiske diskusjoner og allsang rundt leirbålet blir til knallhard debatt og turer på kjærlighetsstien.

De gangene
jeg har vært på Utøya har jeg alltid kommet oppløftet tilbake. Jeg har vært der som journalist, debattant og foredragsholder, på sommerleire for AUF, Sosialistisk Ungdom og Rød Ungdom. Hver gang har ungdommene gitt meg fornyet tro på menneskeheten. En øy fylt av engasjerte unge som samles rundt ønsket om å forandre verden, er den viktigste politiske skolen Norge har hatt. I Arbeiderpartiet kaller de det AUF-skolen. Utøya er stedet der tenåringer er på fornavn med statsråder, og der ungdom blir kommende statsministere.

En hel verden forbinder i dag Utøya med den verste skytemassakren en mann noen gang har utført. En generasjon unge AUFere har fått grusomme minner fra tragedien som avbrøt sommerleiren for ei uke siden. Bildene de må bære med seg resten av livet er en grotesk kontrast til det Utøya de og tusenvis av andre har elsket i generasjoner. De samme ungdomspolitikerne insisterer i dag på at drapsmannen ikke skal få ødelegge de andre minnene. Han skal ikke få ta fra dem Utøya. Fra første stund har AUFs budskap vært klart: «Vi skal tilbake til Utøya.» På minnemarkeringen i Folkets Hus i dag var AUF-leder Eskil Pedersen enda tydeligere: «22. juli neste år er vi tilbake på Utøya igjen.»

I dag er det vanskelig å forestille seg at de samme ungdommene som i år løp for livet neste år skal drive politisk verksted på sommerleir. De er knapt i gang med å behandle inntrykkene de har fått. Om mange av dem aldri vil se Tyrifjorden igjen, er det ingen som kan klandre dem for det. Men det er lett å forstå hvorfor AUF ønsker å ta Utøya tilbake. Som AUF-lederen sier det; sommerleiren har vært høydepunktet de har gledet seg til hele sommeren. Som statsministeren sier det; dette var han ungdoms paradis. For tusenvis av ungdommer gjennom seks tiår har leirene på Utøya vært både sommerens og årets høydepunkt. Drapsmannen har tatt mange av AUFs mest lovende unge politikere. Nå er ønsket at han ikke får ta Utøya.

Tragedien rammet hardt og brutalt for ei uke siden. Folket har reagert med samhold og styrke. Samtlige politiske partier opplever en strøm av nye medlemmer. AUF har allerede begynt arbeidet som skal gjenreise Utøya. Om de lykkes i å gjenerobre paradiset, vil det være den perfekte måte å hedre sine falne på og en seier over terroristen. Det er slikt som gir håp for menneskeheten.