Et tegn i tiden

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

En verden venter i spenning på hva de britiske etterforskerne i Moskva vil finne ut om ex-spionen Aleksandr Litvinenkos død. Mye tyder på at funnene kan bli færre enn de britiske etterforskerne selv ønsker. Etterforskerne får ikke operere på egen hånd. Avhørene vil bli ledet ev russiske etterforskere, og ikke av britene. I hvilken grad de britiske etterforskerne vil slippe til med egne spørsmål er uklart. De britiske etterforskerne får ikke møte et mulig interessant vitne, som selv sier han har interessant informasjon i saken.

Holdningen til russiske myndigheter overrasker. Et hovedspor i etterforskingen leder åpenbart til Moskva. Russiske myndigheter har alt å tjene på å demonstrere åpenhet, og vise at de tar Litvinenkos død på alvor. Å ikke demonstrere åpenhet vil derimot gi et inntrykk av at Kreml har noe å skjule. Det vil være elendige nyheter for både Russland og for resten av verden, som vil ha Russland som en sterk og pålitelig partner.

Det er mye som står på spill i denne saken. Det viktigste er Putin-regimets troverdighet, og dermed forholdet til Europa, USA og verden. For Russland er saken enda en prøve på om demokratiet og rettsstaten rulles tilbake under Putin. Et maktapparat som legger begrensninger på etterforskingen av et mord som bærer alle tegn på å være politisk motivert, vekker fryktelige minner i et land som for to generasjoner siden opplevde politisk terror. Men det er bare den ene siden av denne saken.

Verden trenger Russland. Med USA som en raskt falmende stjerne i internasjonal politikk er et sterkt Russland en viktig partner i både Midtøsten, Iran og Nord-Korea. Europa trenger Russlands gass og olje. Men framfor alt trenger vi et Russland som er stabilt, åpent og rimelig demokratisk. Etterforskningen av mordet på Litvinenko vil være et tegn i tiden, et signal om hvor Russland går. For Kreml er etterforskingen en mulighet til å gjenopprette tillit ved å kaste mest mulig lys over Litvinenkos død.