STANSET:  Nord-Korea ser ut til å ha stanset fartøyene som bærer på Musadan-missiler som er blitt flyttet rundt på de siste dagene, forteller en regjeringskilde til den sørkoreanske avisen Yonhap. Foto: AFP PHOTO / FILES / Ed Jones.
STANSET: Nord-Korea ser ut til å ha stanset fartøyene som bærer på Musadan-missiler som er blitt flyttet rundt på de siste dagene, forteller en regjeringskilde til den sørkoreanske avisen Yonhap. Foto: AFP PHOTO / FILES / Ed Jones.Vis mer

- Et tegn på at bombingen ikke er langt unna

Stillheten har senket seg over Nord-Korea. Det er det mange som misliker.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Nord-Korea ser ut til å ha stanset fartøyene som bærer på Musadan-missiler som er blitt flyttet rundt på de siste dagene, forteller en regjeringskilde til den sørkoreanske avisen Yonhap.

De har tidligere blitt skjult i et skur i den østlige havnebyen Wonsan og denne flyttingen skal være et forsøk på å forstyrre Japans overvåkning.

- Det kan være et tegn på at en rakettoppskytningen ikke er langt unna, skriver den sørkoreanske nettavisen.

- Vil ikke forhandle I går gikk Nord-Korea ut med en advarsel mot at Japan er hovedmålet til Kim Jong-un.

Christopher Hill, en tidligere amerikanske kjernefysiker, sa i et intervju med Yonhap News Agency at det ikke er sannsynlig at Nord-Korea vil gå tilbake til forhandlingsbordet sammen med Japan og USA.

 UNDER PRESS:  Kim Jong-Un har vist flere provoserende handlinger overfor sine naboland. Foto: KCNA via KNS / Scanpix / AFP.
UNDER PRESS: Kim Jong-Un har vist flere provoserende handlinger overfor sine naboland. Foto: KCNA via KNS / Scanpix / AFP. Vis mer

- Det er ikke akseptert at Nord-Korea er en atommakt. Det er behov for å motvirke Nord-Koreas kjernefysiske ambisjoner, og dette avhenger av et tett samarbeid mellom Washington, Seoul, Tokyo og Kina, sier han.

- Kina har unik mulighet USAs utenriksminister John Kerry reiste i dag fra Seoul til Beijing i sitt maratonforsøk på å dempe den svært spente situasjonen i regionen.

Kerry mener Kina må legge mer press på regimet i Pyongyang for å få det til å dempe krigsretorikken og vende tilbake til diplomatiet.

- Kina har en unik mulighet til å bruke sin innflytelse overfor denne fattige og isolerte staten. Det er ingen i verden som har større muligheter til å påvirke dette enn kineserne. Alle vet det, inkludert dem selv vil jeg tro, sier Kerry, som møtte både president Xi Jinping, statsminister Li Keqiang og utenriksminister Wang Yi.

Ifølge det statlige kinesiske nyhetsbyrået Xinhua oppfordret Wang til fred, dialog og en nedtrapping av atomvåpen på Korea-halvøya.

- Må ta ansvar Statsminister Li uttalte at spenningen på Korea-halvøya «ikke er i noens interesse».

SPENT:  Grensa går midt gjennom de blå bygningene. De sørkoreanske vaktene står halvt skjult bak hjørnene, for å ha kortere vei til dekning om noe skulle skje. Foto: Cho Seong Joon/Dagbladet
SPENT: Grensa går midt gjennom de blå bygningene. De sørkoreanske vaktene står halvt skjult bak hjørnene, for å ha kortere vei til dekning om noe skulle skje. Foto: Cho Seong Joon/Dagbladet Vis mer

- Alle parter må ta ansvar for å opprettholde fred og stabilitet i regionen og ta ansvar for konsekvensene, sier Li.

Kina er Nord-Koreas eneste allierte. Men de siste årene virker det som om makthaverne i Beijing har mindre innflytelse i Pyongyang enn tidligere. Det fremkom med all tydelighet da Nord-Korea angrep den sørkoreanske øya Yeonpyeong med artilleri i november 2010.

Kina er frustrert Angrepet kom helt overraskende og tok all oppmerksomhet fra den prestisjefulle åpningen av Asian Games i Kina. Den gangen ble angrepet sett på som Kim Jong-Ils forsøk på å forberede skifte av makten til den da helt ukjente sønnen Kim Jong-un.

Amerikanske tjenestemenn bekrefter overfor flere medier at Kinesiske myndigheter har uttrykt frustrasjon over Nord-Koreas handlingsmønster i samtaler de har hatt seg i mellom den senere tid.

Pentagons etterforskningsenhet har gjort en ny vurdering av Nord-Koreas kjernefysiske kapasitet.
For første gang konkluderer enheten med de har en «moderat tillitt» til Nord-Korea

ADVARER: I en kommentar fra den koreanske avisen Central News Agency (KCNA) bygger det hele på at at Tokyo har en stående ordre om å ødelegge enhver rakett på vei mot Japan, slike handlinger kan føre til et kjernefysisk angrep fra Nord-korea mot øynasjonen. Foto: AP Photo/Shuji Kajiyama
ADVARER: I en kommentar fra den koreanske avisen Central News Agency (KCNA) bygger det hele på at at Tokyo har en stående ordre om å ødelegge enhver rakett på vei mot Japan, slike handlinger kan føre til et kjernefysisk angrep fra Nord-korea mot øynasjonen. Foto: AP Photo/Shuji Kajiyama Vis mer

Nord-Korea er verdens mest militariserte land, samtidig er regimet nærmest hermetisk lukket for omverdenen. Landet med 24 millioner innbyggere har en stående hær på 1,2 millioner mann.

Totalt har nesten en tredel av landets befolkning militær utdannelse.

STORE UTFORDRINGER: Defense Intelligence Agency skriver også det er store tekniske utfordringer ved å produsere en rakett som kan overleve påkjenningen fra fly samtidig som den detonerer på et bestemt mål. Foto: AFP PHOTO / FILES / KCNA via KNS.
STORE UTFORDRINGER: Defense Intelligence Agency skriver også det er store tekniske utfordringer ved å produsere en rakett som kan overleve påkjenningen fra fly samtidig som den detonerer på et bestemt mål. Foto: AFP PHOTO / FILES / KCNA via KNS. Vis mer