- Et Thatcher-inspirert budsjett som ikke gir mer vekst

Jonas Gahr Støre slår tilbake mot kritikken fra Erna Solberg og Sv Jensen.

SLÅR TILBAKE: Finansminister Siv Jensen mener Jonas Gahr Støre kommer med nye standpunkter hver dag. Støre svarer med å angripe regjeirngens politikk, særlig statsbudsjettet. Foto: Jacques Hvistendahl
SLÅR TILBAKE: Finansminister Siv Jensen mener Jonas Gahr Støre kommer med nye standpunkter hver dag. Støre svarer med å angripe regjeirngens politikk, særlig statsbudsjettet. Foto: Jacques HvistendahlVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Ap-leder Jonas Gahr Støre mener Erna Solbergs og Siv Jensens raljering med Ap-lederen er en manøver for å dekke over et usosialt og umoderne budsjett som bommer på målet om vekst og svekker næringslivets omstillingsevne.

Smiler av Siv - Når Siv Jensen hevder at jeg skifter standpunkt fra dag til dag, så må jeg smile litt. For Ap har den siste uka kommet med helt presis kritikk av det budsjettet hun har lagt fram.

Regjeringen bruker de store pengene på usosiale skattekutt. Det kombinert med kutt i barnetillegget gir en profil som jeg tror det store flertallet i Norge ikke kjenner seg igjen i.
 
Slitasje? Budsjettet er svakt på klima, og jeg er uenig i at tiltakene for næringslivet er vekstfremmende. Så når de bruker ettårsdagen til å gå løs på et av partiene som ikke har samarbeidsavtale med, da tar jeg det som et tegn på at det begynner å bli litt slitasje, og at de har behov for å rette oppmerksomheten mot Ap. Det kan jeg leve med, sier Ap-leder Jonas Gahr Støre til Dagbladet.

I et intervju med Dagbladet i går sa Siv Jensen at Støre representerer tre ulike standpunkter hver gang han snakker.

Dette er ikke Norge! - Jonas mener én ting, Gahr en annen ting, og Støre en tredje ting, sa Jensen. Til det svarer Støre:

- Istedenfor å prøve å finne ut hva Jonas mener, hva Gahr mener, og hva Støre mener, så bør hun lytte til moren som forteller om hva det vil si å miste barnetillegg når man er ufør.

- Hun bør lytte til nettgründeren som frykter for sine ansatte fordi Siv endrer opplegget for netthandel.

- Og hun bør lytte til de mange i Norge som sier at når 50 prosent av skattekuttene går til de fem prosent rikeste, samtidig som de kutter barnetillegget til de uføre, så er ikke det Norge. Det er ikke moderne. Det er ikke det uttrykk for den sammenhengen i samfunnet som gjør at Norge har vært så god på omstilling, sier Støre.

- Ulikhetene dette budsjettet forteller om, svekker næringslivets omstillingsevne. Og når vi ser det i sammenheng med andre forslag fra denne regjeringen, som angrepet på arbeidsmiljøloven og permitteringsregelverket, som gjør at bedrifter sier opp istedenfor å permittere, når vi ser at regjeringen ikke vil inkludere arbeidslivets parter inn i produktivitetskommisjonen, da er dette ikke er det moderne Norge.

Klima er den store taperen Det er ikke et samfunn vi kjenner oss igjen i. Vi hører en trontaledebatt med søkelys på klima, mens vi får et statsbudsjett der klimaministeren er den store taperen, og der det ikke er tegn på noe grønt skifte.

Så jeg tenker at statsministeren og finansministeren har litt å stelle med. At de gjør narr av meg, smiler jeg bare av. Vi kommer ikke til å svare med samme mynt. Vi er opptatt av de store spørsmålene, og hvordan vi skal løse dem i framtida, sier Støre.

Thatcher-inspirert og gammeldags Han gjentar at regjeringens oppskrift for vekst er gammeldags.

- Og den er Thatcher-inspirert i den forstand at den gir de suverent største skattekuttene til de som har mest allerede.

De dynamiske effektene av skattelettelser, er omdiskuterte. OECD sier at det er andre skatter som viktigere å se på. Derfor satte vi ned selskapsskatten og det utvalget som skal vurdere den.

Og derfor er jeg enig med Knut Arild Hareide i at det er uklokt å bruke opp handlingsrommet i økonomien når ved å gi lettelser i formuesskatten nå, sier Støre.

Støres høyttekning - Siv Jensen kanskje sikter til at du har tenkt høyt om noen politikkområder, som familiepolitikken og klimapolitikken?

- Da vil jeg først si at når det gjelder å ha hatt ulike meninger i løpet av ett år, så har jo Frp et ganske solid rulleblad.

Det Ap driver med, er en videreutvikling av politikken. Vi har et program for stortingsperioden som vi kan gå i stortingssalen og stemme for på en times varsel.

Må utvikle politikken Men jeg er nyvalgt leder, og jeg sa i min landsmøtetale at vi ikke kommer til å få ny tillit bare fordi regjeringen gjør det dårlig.

Velgerne gir oss ny tillit hvis det vi foreslår, er bedre. Det er utviklingen av det jeg jobber med. Og jeg tror ikke det er så vanskelig å henge meg i den diskusjonen.

Men jeg kan forstå at Siv blir forvirret av debatten om klima for partiet hennes tro jo ikke på de menneskeskapte klimaendringene, sier Støre.