STORFANGST: En liten del av kjempebeslaget fra helgas storaksjon mot ulovlig handel med elfenbein og dyreskinn i fem afrikanske land. På bildet ses bl.a. utskåret elfenbein og gepardskinn. Foto: ANTONY NJUGUNA/REUTERS/SCANPIX
STORFANGST: En liten del av kjempebeslaget fra helgas storaksjon mot ulovlig handel med elfenbein og dyreskinn i fem afrikanske land. På bildet ses bl.a. utskåret elfenbein og gepardskinn. Foto: ANTONY NJUGUNA/REUTERS/SCANPIXVis mer

Et tonn elfenbein beslaglagt

57 arrestert i den største faunakrimsaken noensinne.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): 57 personer er arrestert i koordinerte aksjoner i fem afrikanske land. Under aksjonene er det funnet og beslaglagt et tonn elfenbein samt horn fra neshorn og dyreskinn. Dette er det største anslaget noensinne mot faunakriminalitet, skriver BBC News.

Nøye planlagt
Operasjon Baba, et samarbeid mellom Interpol og Kenyan Wildlife Service, har vært planlagt siden juni og er et mottiltak mot den utstrakte illegale jakten på elefanter.

Store ressurser er lagt ned i operasjonen, som kulminerte sist helg, da agenter infiltrerte lokale kjøpere og selgere på elfenbeinsmarked, grenseoverganger og flyplasser i Kenya, Kongo, Ghana, Uganda og Zambia.

Elfenbeinsfunnene besto i så vel utskårne bein som beinpulver, og blant skinnene som ble funnet, var leopard-, gepard- og servalhuder.

Ikke alle pågripelsene gikk rolig for seg; i ett tilfelle ble en menn sneiet i hodet av et skudd da han motsatte seg arrestasjon, og i et annet tilfelle snek en arrestant seg bort i ly av mørket, skriver AP.

- Suksess
Giuliano Zaccardelli, sjef for Interpols Oasis-program, som støtter afrikansk lovhåndhevelse, er svært fornøyd med gjennomføringen av operasjonen.

- Dette samarbeidet mellom land i østlige, vestlige og sørlige Afrika har statuert et eksempel til etterfølgelse, sier Oasis-sjefen, og mener liknende operasjoner kan gjennomføres også i Asia, Nord- og Sør-Amerika og andre steder med utstrakt ulovlig handel med villdyrartikler.

Bestanden av elefanter i Afrika dalte dramatisk fram til FN-konvensjonen om handel med truede arter trådte i kraft i 1989. I Kenya sank antallet fra 167 000 dyr i 1973 til 16 000 i forbudsåret, og har nå tatt seg opp igjen til 27 000.

FORNØYDE: Peter Younger (t.h.) i Interpol holder opp en av elefantstøttennene som ble beslaglagt i operasjon Baba. Foto: ANTONY NJUGUNA/REUTERS/SCANPIX
FORNØYDE: Peter Younger (t.h.) i Interpol holder opp en av elefantstøttennene som ble beslaglagt i operasjon Baba. Foto: ANTONY NJUGUNA/REUTERS/SCANPIX Vis mer