Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

«Et tordenskrall»

Den plutselige kuvendinga i affæren rundt Dominique Strauss-Kahn.

RYSTENDE: Å se en uflidd og ubarbert Dominique Strauss-Kahn i en rettssal i New York sendte sjokk-bølger inn over Frankrike. I dag kom et nytt "tordenskrall": Kanskje er tiltalen mot ham bygd på sviktende grunnlag. Foto: Scanpix/AFP PHOTO/POOL/Emmanuel Dunand
RYSTENDE: Å se en uflidd og ubarbert Dominique Strauss-Kahn i en rettssal i New York sendte sjokk-bølger inn over Frankrike. I dag kom et nytt "tordenskrall": Kanskje er tiltalen mot ham bygd på sviktende grunnlag. Foto: Scanpix/AFP PHOTO/POOL/Emmanuel Dunand Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Frankrikes politiske elite måper og rister på hodet, mens presse og kringkasting koker over etter den plutselige kuvendinga i affæren rundt Dominique Strauss-Kahn.

Mest av alt er man forvirret: Hvordan er det mulig for rettsvesenet i USA å behandle Dominique Strauss-Kahn på denne måten dersom det nå ikke er grunnlag for anklagene om seksuelle overgrep?

Historien i The New York Times om at påtalemakta i New York reiser tvil om hva hans angivelige offer har forklart traff de fleste i Frankrike midt i ansiktet idet de sto opp i dag.

Det kom som «et tordenskrall for Frankrikes politiske klasse», skriver den konservative avisa Le Figaro i sitt hovedoppslag. Den tidligere statsministeren Lionel Jospin fra Sosialistpartiet (PS) er skjønt enig:

- Det er et tordenskrall som har skjedd, og denne gang ikke i samme retning, uttalte Jospin i radiostasjonen RTL.

Sjokket Jospin sikter til sjokket i Frankrike da Strauss-Kahn 15. mai ble arrestert i New York, siktet for seksuelle overgrep, voldtektsforsøk og frihetsberøvelse mot ei 32 år gammel stuepike på et luksushotellet Sofitel på Manhattan.

Enda mer forferdelse vakte det å få se ham avbildet med håndjern og framstilt ubarbert i retten. Sånt gjør man ikke med siktede i Frankrike.

Inntil da var ikke «DSK» bare regnet som venstresidas beste håp i neste års president-valg mot Nicolas Sarkozy i Frankrike, men også som den mest trolige neste presidenten. Strauss-Kahn måtte som kjent frasi seg jobben som sjef for Pengefondet for å kunne forsvare seg. Den tidligere franske finansministeren, Christine Lagarde, har nettopp overtatt hans stol.

«Mareritt» Lederen for Sosialistpartiet, Martine Aubry, uttstykker håp om at Dominique, som hun er på fornavn med, «kan slippe ut av dette marerittet».

Et kjempe-overraskelse, skriver den venstrelente avisa Libération. Haugevis av lesere har skrevet inn sine kommentarer. Noen skriver: «DSK er uskyldig!!!» Andre spør: «Hvem la ei felle for DSK?» De som tenker på sammensvergelser har forlengst pekt ut president Nicolas Sarkozy som den skyldige. Men Sarkozy har hele tida vært flink til å forholde seg taus offentlig og avventet rettens gang i USA.

Vende tilbake? Parlamentarikeren Jean-Marie Le Guen, sosialist fra Paris, tror DSK blir «en uunngåelig deltaker i det politiske livet de neste månedene».

- Alle de som har spekulert i hans forsvinning fra politikken, må nå regne med en person som snart kan bevege seg fritt og som kan se det franske folket rett inn i øynene, sier han til radiostasjonen France Inter.

Men det spørs om DSK kan vende tilbake til politikken. Folk på gata i Paris, som har uttalt seg her og der, tviler, uansett om tiltalen nå blir henlagt. Mange sider av hans personlighet er avdekket for alle velgerne etter at han ble arrestert. Mange sier denne affæren ikke er svart eller hvit. Det hefter en del ved omdømmet til DSK.

Indre valgkamp Innad i Sosialistpartiet er forholdene nå mye vanskeligere for Strauss-Kahn. Der er den indre kampen igang om hvem som skal stille opp for partiet i president-valget neste år. Partileder Martine Aubry, dattera til Jacques Delors og ordfører i storbyen Lille, har erklært seg som kandidat. Det samme har partiets tidligere leder, François Hollande. Hans tidligere samboer og mor til hans barn, Ségolène Royal, stiller igjen opp, til tross for at hun tapte valget mot Nicolas Sarkozy i 2007.

Aubry hadde en avtale med Strauss-Kahn om at ingen av de to skulle stille opp mot den andre. Men det er ikke den samme Strauss-Kahn som nå kan bli løslatt, som den Strauss-Kahn som ble arrestert i New York.