«Et tragisk utfall»

- Vi kan ha trodd barna var flyktende Hamas-krigere.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Livet til de små guttene Ismail (9), Ahed (9), Zakaria (10) og Mohammed (11) ebbet ut i sanden ved den lille havna i Gaza like etter klokka 16 i går, lokal tid.

En rekke internasjonale journalister og fotografer ble ufrivillige vitner til tragedien på stranda ettersom bombene slo ned bare noen hundre meter sør for hotellet al-Deira, der mange av dem bor.

Deriblant VGs fotograf Harald Henden, som var blant dem som gikk i gang med førstehjelp på de skadde barna.

Nå begynner detaljene å komme ut om det israelske angrepet, som førte til fem drepte barn. Fire av dem i samme familie. Sønner av fiskere som har sitt liv og virke rundt den vesle havna der bombene slo ned. De fire skal ha sneket seg ut for å leke, etter stort sett å ha vært holdt innendørs under den israelske bombingen de siste ni dagene.

Den første bomben skal ifølge det israelske forsvaret (IDF) vært rettet mot et «legitimt Hamas-mål», melder avisa Haaretz.

Ifølge The Guardian-journalist Peter Beaumont, som så nedslaget, skal bomben ha truffet en container som stod like ved et skur der fiskerfamilien hadde båter og redskaper.

Den andre bomben kan ha vært et resultat av «feilidentifikasjon», der de flyktende barna ble tatt for å være flyktende krigere fra Hamas, opplyser IDF.

- Vi forstår det slik at et mål ble truffet etter at mistenkte ble identifisert, sier den israelske forsvarstalsmannen brigader Moti Almoz om det første treffet.

Han legger til at det hele kan se ut som «Et tragisk utfall av situasjonen».

En av guttene skal ha blitt drept i det første nedslaget. Hjerteskjærende beskrivelser fra øyenvitner - blant dem journalisten Beaumont og New York Times-fotograf Tyler Hicks - forteller om hvordan en rekke unge gutter løp for livet opp stranden mot hotellet de bodde på. Så kom det andre nedslaget. Og forvridde små guttekropper lå igjen i sanden.

Begravelsen av de fire guttene skjedde allerede i går kveld. Storfamilien er i dyp sorg. Tilbake står den yngste gutten i familien, åtte år gamle Ramzi. Broren Mohammed sendte ham hjem like før bombene rammet.

- Han var alltid engstelig for meg, sier Ramzi om sin drepte storebror til The New York Times.

Klokka 10.00 i dag morges lokal tid startet Israel en seks timer lang humanitær våpenhvile på Gaza. IDF har gjort det klart at de vil slå nådeløst ned på ethvert palestinsk forsøk på å utnytte våpenhvilen militært.

- Dette vil gi de sivile på Gazastripen fem timer med våpenhvile der de kan skaffe seg forsyninger og varer, sier Yoav Mordechai, talsperson for den israelske hæren, til BBC.

Det er humanitære grunner til at Israel sier ja til forslaget, opplyser en talsperson for Israel til Reuters. Initiativet til en humanitær våpenhvile er kommet fra FN og en annen organisasjon.

- Vi slutter opp om en fem timer lang våpenhvile, sier Hamas-talsmannen Sami Abu Zukhri.

I løpet av den over en uke lange konflikten er minst 220 mennesker drept. Alle er palestinere, bortsett fra en mann som var israeler.

77 prosent av de drepte i Gaza, var ifølge FNs kontor for koordinering av humanitærhjelp (OCHA) sivile.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer