Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Et tungt ansvar

FØRDE (Dagbladet): Hvordan kan en elev mobbes så hardt at han ønsker seg vekk fra skolen og er livredd for represalier, uten at noen ansvarlige merker det?

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det er spørsmålet rektor Marta Sofie Vange ved Øyrane vidaregåande skule i går hadde vansker med å gi noe fullgodt svar på.

- Det er sånn mobbing er: Den skjer i det skjulte, sier hun til Dagbladet. På kontorpulten står en vase med blomster, og en hilsen fra skolens kolleger: «Vi vet du har vanskelige dager.»

- Sviktet sikkerhetsnettet?

- Du kan i ettertid si at vi burde vært mer våkne. Noen elever sier nå at de visste om mobbingen. Men det har de ikke sagt før nå...

- Fordi?

- Fordi de ikke tok ansvar.

Vange understreker at de fleste elevene ved skolen er «topp» ungdom, og at det er to- tre elever som sto bak mobbingen.

- Det kan virke som elever er redd for å snakke til pressen om saken. Er folk redde?

- Nei, men de er fortvilet, og føler at skolen er stemplet.

- Var det feil å la dem som mobbet unnslippe?

- Vi lot dem ikke unnslippe. Vi jobbet med dem i ettertid, og tok opp mobbing på generelt grunnlag. Men vi en holdt løftet overfor Arve om ikke å fortelle dem hvorfor han sluttet.

- Var det feil ikke å fortelle dem at mobbingen fikk konsekvenser?

- Kan jeg ikke slippe å svare på det.

- Vi vil helst ha et svar...

- Vi gikk med på løftet, og jeg skjønner i ettertid hvorfor det løftet var så viktig. Men vi jobbet altså med dem det gjaldt.

- Føler du skyld?

- Nei, ikke skyld, men jeg føler et tungt ansvar, sier hun.

<B>TOK OPP MOBBING: </B> De fleste elevene ved skolen er topp ungdom. Bare noen få sto bak mobbingen av Arve, understreker rektor Martha Sofie Vang