Et tungt ansvar

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
  •  Vi vet hvordan det hittil er gått i Midtøsten. Svært, svært dårlig. Tragedien synes ikke å ha noen ende verken for det israelske eller det palestinske folket, som langsomt blodtappes i en ødeleggende såkalt lavintensiv konflikt. Men for dem som lever og dør midt i den, er situasjonen desperat. Liv går til spille i langvarig fattigdom, lammende redsel eller brå død.
  •  Ingen vet hvordan det kunne ha gått dersom det superhemmelige israelske atomvåpenprogrammet var blitt avslørt før de israelske myndighetene hadde rukket å skaffe seg et arsenal som i dag teller et par hundre atomladninger. Programmet kunne vært avslørt dersom regjeringen til Trygve Bratteli hadde latt rettssaken mot de israelske Mossad-agentene som medvirket til å likvidere Ahmed Bouchiki i Lillehammer i 1973, få gå sin lovbestemte gang uten politisk påvirkning. Høyesterettsadvokat Annæus Schjødt, som forsvarte to av agentene, avslører i sin kommende selvbiografi at politiske myndigheter grep inn i den rettslige prosessen for å beskytte forholdet mellom Norge og Israel, og for å hindre at Israels bestrebelser på å spre masseødeleggelsesvåpen til Midtøsten ble avdekket allerede i 1974.
  •  Det var tidligere Milorg-sjef og forsvarsminister Jens Christian Hauge som rådet Israels ambassadør i Norge til å be krigshelten Annæus Schjødt om å forsvare to av agentene som satt arrestert etter drapet på Bouchiki. Hauge skaffet Israel 20 tonn norsk tungtvann fra Norsk Hydro i 1959, slik at Israel kunne skaffe seg plutonium av en kvalitet som kan brukes i atomvåpen. USA nektet den gang å selge tungtvann til Israel.
  •  Norges ansvar for å ha medvirket til å spre masseødeleggelsesvåpen til Midtøsten var betydelig også før de siste avsløringene til Annæus Schjødt. Hans nye opplysninger forsterker Norges ansvar ved at riksadvokaten, justisministeren, utenriksministeren og statsadvokaten som aktorerte i Lillehammer-saken, alle bidro til å korrumpere rettssaken mot de skyldige bak drapet på Ahmed Bouchiki, og til å beskytte Israels atomvåpenprogram.